To je koza! Taková blbost, šílenost, nepříčetnost, průjem a hovadina! Má guláš v hlavě.

12.03.2015

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Poslanecká sněmovna | Strana: 0 | Autor: Lukáš Petřík


Okrade tím lidi. Kníže, Okamura i Kubera si smlsli na ministryni

ANKETA Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, která kandiduje na místopředsedkyni ČSSD, chce, aby se oba rodiče vystřídali na rodičovské dovolené minimálně na měsíc až dva. Pokud by na to rodiče nepřistoupili, o tuto dobu by se jim zmenšil finanční příspěvek od státu. Politici se jejímu návrhu většinou otevřeně vysmáli a klepou si na čelo.

Fungovat by to mělo tak, že po narození dítěte se rodiče rozhodnou, kdo z nich zůstane doma a jak dlouho. Tak je tomu i dnes, nově by ale druhý z rodičů měl nárok na pár měsíců svého partnera doma vystřídat. Nebylo by to povinné, pokud by toho ale manželé nevyužili, přišli by o peníze.

“Podle mě je reálné začít na jednom až dvou měsících. Kdyby toho druhý rodič nevyužil, o tu dobu by se rodičovská zkrátila,“ řekla v rozhovoru pro HN ministryně Tominová.

Měli bychom rodinám nechat svobodu rozhodnutí, jak si život zařídí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina z nich to považuje za velmi hloupý nápad. Podle nich to má být na dohodě partnerů, jak se rozhodnou, a Tominová by se takto neměla vměšovat do soukromí rodiny. Navíc to řada politiků považuje za prakticky obtížně realizovatelné ohledně zaměstnávání toho, kdo by na rodičovské střídal.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval, ani předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš.

“Nepovažuji to za dobrý nápad,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

“Měli bychom rodinám nechat svobodu rozhodnutí, jak si život zařídí,“ míní předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

“Paní ministryni věřím dobrý úmysl, ale to, kdo se postará o dítě, by měli řešit rodiče, ne stát, přičemž v normální rodině je v nejranějším věku nejdůležitější máma. Pokud chce stát řešit nerovnoprávnost, tak ať se soustředí na střídavou péči - soudy, tedy stát, dnes téměř výlučně dávají monopol na děti ženám. To je doložitelná diskriminace a nespravedlnost,“ sdělil předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

“Jinde v EU to mají. V našich podmínkách ale hrozí, že to sklouzne do byrokracie. Pro dítě je lepší dohoda rodičů,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

“Rozumnější by bylo prodloužit rodičovskou o jeden až dva měsíce, které by mohl čerpat druhý rodič. Pozitivní motivace je vhodnější než restrikce,“ říká místopředseda Senátu z ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociální inženýrství. Nepříčetnost a šílenost

“Pokud to myslela vážně, tak by měla kandidovat v jiné zemi. To je skutečně podivné myšlení,“ reagoval místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

“Obecně jsem proti všem formám sociálního inženýrství. Rodiče mají už dnes možnost svobodně se rozhodnout, kdo z nich zůstane doma s dítětem. Nechal bych to i nadále na nich,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

“Střídání se rodičů na rodičovské dovolené podporuji, vždyť je to běžné i v jiných zemích EU. Nicméně rozhodnutí o tom, kdo z rodičů bude na rodičovské dovolené, musí vzniknout na základě domluvy mezi rodiči, a nikoli z rozhodnutí státu. Takže podmínit výši finančního příspěvku střídáním rodičů nemohu podporovat. Stát by neměl určovat, co je, či není pro rodinu dobré. O tom si mají rozhodovat rodiče,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

“To je jeden ze zcela nepříčetných návrhů, které občas zaznívají z ministerstva práce a sociálních věcí. Doufám, že těch příčetných bude více. Pokládám za správné, že rodiče mají možnost se rozhodnout, kdo z nich bude na mateřské, ale pokládám za šílené jim nařizovat, kdo to být musí,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

“Nesouhlasím s krácením rodičovského příspěvku, jak navrhuje paní ministryně. Stát by měl co nejméně zasahovat do fungování normální rodiny. Oba rodiče by se měli samozřejmě možná co nejrovnoměrněji podílet na výchově svých dětí, ale měli by se sami rozhodnout, jak se svým rodičovstvím naloží. Rozlišovat mezi pohlavími s ohledem na finanční příspěvek je podle mého nesmyslný akt,“ uvedla poslankyně ANO, předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny a místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová.

Nařizovat to všem je blbost!

“Já bych to nechal na domluvě rodiny,“ reagoval stručně předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

“Nemám rád, když má někdo rodičům něco nařizovat. Jsem pro svobodnou vůli, jak rodiče tuto možnost využijí,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

“Sám jsem rok na rodičovské dovolené před 11 lety byl. Ale dobrovolně a rád! Nařizovat to všem je blbost!“ reagoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

“Myslím si o tom, že to je hloupost. Jednak nevím, proč by to měl rodičům někdo nutit a jednak by ve většině případů na tom rodina prodělala. Muž totiž vydělává v průměru o 25 procent víc než žena. Takže takovému experimentu je třeba zabránit,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

“Je to hloupost. Co například chudák matka samoživitelka?“ smál se místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

“Jsme pro, aby se rodiče mohli svobodně rozhodnout, který z nich bude čerpat rodičovskou dovolenou. Jsme proti tomu nutit je násilím,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Proč paní Marxová dělá z rodičů nesvéprávné jedince?

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach by zavedení této věci považoval za protiústavní. “Vláda nemá takto zasahovat do záležitostí rodiny. Musí zůstat na každé rodině, jak si rozvrhne péči o dítě,“ podotkl.

“Co to je za nesmysl? Proč paní Marxová dělá z rodičů nesvéprávné jedince, kterým bude něco takto hloupého stát nařizovat a předjímat, že se máma a táta neumí dohodnout? A to vše pod sankcí. Neuvěřitelné a úplně mimózní!“ napsala první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová s návrhem zásadně nesouhlasí: “Nemáme zasahovat do vnitřního života rodin. Má být jen na rodičích, zda zůstane doma otec, či matka. Je nepřijatelné, aby byly rodiny, kde zůstane po celou dobu doma například pouze matka, trestány“.

“Nejlépe to vystihuje jediné slovo: blbost! Už vidím novopečeného tatínka, jak kojí novorozence. Otázka je, i jak by reagovali zaměstnavatelé obou na to, že by jim měsíc či dva scházel pracovník. Myslím, že představa, že by se zastavila na měsíc práce na zakázce, protože by přišla řada na péči o dítě na druhé rodiče, by moc lákavá nebyla,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Je to koza. Ať prvně naučí chlapy kojit. A pak mohou ženy vesele pracovat jako jeřábnice

“Je to koza. Ať prvně naučí chlapy kojit. A pak mohou ženy vesele pracovat jako jeřábnice nebo traktoristky. To už fakt budeme lidem regulovat celé životy,“ vysmál se návrhu Marksové-Tominové senátor ODS Tomáš Jirsa.

“To je doklad toho, že v naší vládě jsou lidé, kteří mají naprostý guláš v hlavě. Toto je omezování osobní volby. To nic neřeší a zvýší to administrativní náklady. Bude se to muset nějak dokumentovat. Jak se to bude řešit v zaměstnání, aby si vzal na dva měsíce rodičovskou dovolenou? Poškodí to rodinu. Přece na rodičovské dovolené nebývá ten, kdo vydělává víc. Když tam bude, rodina přijde o peníze. A když nebude, rodina přijde o příspěvek a opět ji to poškodí. To jsou fakt blbosti a důkaz toho, že stát neví, jak by lidi více okradl a buzeroval. To je blbost,“ zlobil se europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

“Zřejmě se jedná pouze o osobní názor paní ministryně Marxové-Tominové, o kterém se teprve povede debata. Jsem přesvědčen, že na rodičovské dovolené by se měli svobodně dohodnout oba partneři. Státní systém pouze musí umožnit přístup k mateřské dovolené alternativně jak matce, tak otci. Rozhodně by mateřská pro muže neměla být povinná a vynucovaná jakýmikoli sankcemi, které by ve finále poškodily dítě a sociální situaci rodiny. Příroda to prostě nastavila tak, že dítě ve svém raném dětství přirozeně potřebuje nejvíce maminku. Biologicky i citově. Otec se musí samozřejmě aktivně a maximálně o dítě starat a podílet na jeho výchově, ale matku bohužel nikdy plně nenahradí. V tomto ohledu mám na rozdíl od paní ministryně na věc jiný, tedy konzervativní pohled. Proto s ní nemohu souhlasit a její návrh nepodpořím. Sociální a feministické inženýrství mnohdy může vést do extrému a do slepé uličky. Cesta do pekla mnohdy bývá dlážděna dobrými úmysly,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

“To už je přímo dobroprůjem,“ reagoval předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, který tak přetransformoval pojem “dobroser“, opak “zlojeda“.

“Vychovali jsme s manželkou pět dětí. Tento nápad v žádném případě nepodpořím. Je věcí dohody rodičů, kdo se o dítě stará. Ať jsem dělal, co mohl, kojit jsem se nenaučil,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Nebezpečné a blbé hovadiny

Podle místopředsedy ODS a poslance Martina Novotného by se ministryně Marksová-Tominová neměla montovat do života rodičům a nechat tuto věc na jejich dohodě. “Duo Marksová-Tominová a Dienstbier nás pravidelně zásobuje podobnými hovadinami, některé jsou pouze hloupé, jiné, jako tato, jsou blbé a nebezpečné,“ dodává poslanec.

“Je to pět typické sociálně demokratické vnucování vůle kohosi. Nemám nápad? Použiji kvóty. Lepší je raději motivovat otce, aby se ženou zůstali třeba na dobu 14 dní po porodu. Místo jednoho ohroženého místa matky, která riskuje, že nebude zaměstnána, zvýšíme toto riziko na oba rodiče. Je to snaha zcela absurdní,“ komentoval věc poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je dělení péče o dítě věcí rodičů, nikoli státu: “Navíc je tento nápad o to kurióznější, že totéž ministerstvo, tedy stát, se marně snaží řešit problém tisíců neplatičů výživného. Paní ministryně mi snad jako dáma promine, ale tohle nepodpořím. Stát nemůže lidem kafrat do všeho. Natož do tak intimního rozhodnutí, jako je pořízení potomka.“

“Myslím, že nikoho nemůžete nutit, jde o svobodné rozhodnutí. Ale obecně jsem rád, že stát se začal chovat vstřícněji v této oblasti a že dává větší prostor také otcům,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka uvedl konkrétní úskalí návrhu: “A co v případě, že druhý rodič nebude uveden? A co v případě, když druhý rodič nebude mít zaměstnání a přihlásí se na úřad práce? A co v případě nedostatečného příjmu pro domácnost v případě zaměstnání druhého rodiče? A co v případě...“

To už je Apríl?

“To je jako obvykle u paní ministryně sociální inženýrství. A také hloupost. Asi si paní ministryně nevšimla, že tatínkové nemají schopnost kojit. Ať nechá paní ministryně rodiny si své věci řídit samostatně a přestane jim něco přikazovat,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Poslankyně KSČM Marta Semelová s návrhem nesouhlasí. “Mnohým rodinám způsobí značné komplikace nejen v daný okamžik, ale i do budoucna. A krácení státního příspěvku od státu je naprosto nepřijatelné,“ vysvětlila.

“Obávám se, že tento návrh paní ministryně se nesetká s porozuměním a podporou české veřejnosti a ani v Poslanecké sněmovně nezíská podporu,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

“Nevím, kam na podobné nápady paní ministryně chodí. Namísto toho, aby motivovala otce být s dětmi, tak jim to přikáže, a kdo to neuposlechne, toho potrestá. To opravdu určitě pomůže utužování vztahů rodičů s dětmi. Paní ministryně má obdivuhodný talent na to být nepopulární a vymýšlet nesmysly,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

“Zajímavý návrh, o kterém jistě bude pestrá a vášnivá debata. Není nový, už v minulosti takový návrh z její strany přišel. Nyní byl zřejmě oprášen a inovován a je hodně na hraně,“ komentovala poslankyně ČSSD Marie Benešová.

“Dívám se do kalendáře, jestli není Apríla,“ reagoval na dotaz poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

Další prostředek, jak naštvávat a obtěžovat lidi

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky jde o další z pokusů z dílny ministryně Marksové-Tominové o zásah do rodin. “Rodiny nejlépe vědí, kdo a jak se má starat o jejich děti. A vyhrožovat trestáním je úlet,“ dodal poslanec.

“Myslím, že bychom měli jít cestou zjednodušení administrativní zátěže a potom se teprve bavit o změnách systému. Nikdo se nevěnuje kvalitě, ale každý nový ministr chce hned měnit systém,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

“Nesouhlasím s povinným střídáním. Souhlasím, aby rodiče byli motivováni pozitivně, ale ne penalizováni za to, když střídání neprovedou. Mohou být případy, kdy to třeba není možné,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

“No jo, paní ministryně se potřebovala zviditelnit. Věcně to považuji za naprostý nesmysl, a pokud to vůbec myslí vážně, tak za další prostředek, jak naštvávat a obtěžovat lidi. Místo aby stát byl co nejmenší a tedy nejlevnější (a splácel své dluhy), tak paní ministryně vymýšlí další nesmyslnou agendu pro úředníky, jejímž prostřednictvím bude stát vynakládat naprosto zbytečné prostředky na kontrolu, zda je toto opatření dodržováno, zda jsou či nejsou nevyužité prostředky správně z příspěvku na rodičovskou dovolenou odebírány a tak dále. A nebo lépe: Stát ty prostředky vynakládat nebude a uloží to obcím nebo krajům. Kdyby si politici místo vymýšlení takových zhovadilostí raději vzali dovolenou, ušetřili bychom všichni. A kdyby o takových nesmyslech média neinformovala, politici by neměli důvod je vymýšlet a to by bylo pro občany vůbec nejlepší,“ uvedl senátor Milan Pešák.

Co je to za hloupost?!

Poslanec KSČM Josef Šenfeld uvedl, že si nedokáže představit tuto věc v praxi. “Podle mě to je další nesmyslná byrokratická zátěž,“ dodal.

“Některé nápady paní ministryně je lepší ani nekomentovat. Asi bych se neudržel být slušný,“ reagoval senátor ODS Pavel Eybert.

“Co je to za hloupost?!“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

“Neměla by to být povinnost, ale možnost,“ reagovala europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Oranžový klub ČSSD

Rodičovský příspěvek, který stát lidem posílá po narození potomka, je celkem 220 tisíc korun a platby jsou rozložené do 24, 36 či 48 měsíců. Takže teoreticky rodina, kde je příspěvek rozložen do 24 měsíců, dostává měsíčně 9 166,6 korun. Pokud by rodiče odmítli přistoupit na střídání rodičovské dovolené na dva měsíce, přišli by o 18 333 korun.

Již v polovině roku 2013 přišel Oranžový klub ČSSD v úzké spolupráci s tehdejší stínovou mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou-Tominovou s návrhem, aby se rodičovská dovolená povinně dělila mezi otce a matku.

Přílohy