TOP 09 na Vysočině povede do předčasných voleb Karel Tureček

27.08.2013

Zpravodajství ČTK | 08:02 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 27. srpna (ČTK) - Lídrem kandidátky TOP 09 na Vysočině pro předčasné parlamentní volby bude dvaačtyřicetiletý Karel Tureček z Chýnova v Jihočeském kraji. Tureček je předsedou expertní komise TOP 09 pro zemědělství a venkov. Dlouhodobě působil ve funkci náměstka a poradce na několika ministerstvech a dalších ústředních orgánech. ČTK to dnes oznámil krajských předseda TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek.


 Další jména na krajské kandidátce zatím TOP 09 neuvedla. Seznam bude 5. září schvalovat výkonný výbor strany.

 Volební lídry už mají v Kraji Vysočina i některé další strany. Lidovce povede do předčasných parlamentních voleb nestraník Josef Herbrych, dlouholetý starosta Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Celou kandidátku bude ještě schvalovat celostátní výbor, který zasedne 3. září.

 V čele kandidátky ČSSD je na Vysočině hejtman Jiří Běhounek, který také není členem této strany. Sociální demokraté mají sestavenou celou kandidátku. Kandidátku hnutí ANO povede na Vysočině do předčasných parlamentních voleb právní koncipientka, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Lídrem komunistů bude poslanec Pavel Kováčik.

 ODS na Vysočině zatím první místo kandidátky obsazené nemá. Za lídra strany prosazují občanští demokraté v kraji dosavadní předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. "Obvykle lídr kandiduje v některém z velkých a lidnatých krajů. Může se tak stát, že na Vysočině by kandidátku ODS vedl někdo jiný," uvedl už dříve předseda regionální organizace a senátor Miloš Vystrčil. Stranické primárky občanských demokratů na Vysočině budou 4. září.

 Do konce měsíce by měla své kandidáty představit Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ).

Přílohy