Topolánek „rozpoltil“ ODS: Pakt Zemana s Babišem je horší než vztah s Dalíkem?

08.11.2017

Blesk.cz | Rubrika: Volby | Strana: 0 | autor: Zuzana Štíchová


Vedení ODS se od kandidatury Mirka Topolánka na prezidenta distancuje, Topolánkova „přihláška“ ale stojí na polovině senátorského klubu občanských demokratů. Pětice senátorů se totiž expremiérovi upsala, zbytek z nutných deseti podpisů sehnal napříč stranami. Například Tomáš Grulich (ODS) Topolánka podpořil s tím, že spojenectví prezidenta Zemana s Andrejem Babišem je mnohem horší než spojení Topolánka s Markem Dalíkem. Miloš Vystrčil (ODS) zase kvůli škraloupům z minulosti Topolánka odmítl.

Také o podpoře senátorů promluvil Mirek Topolánek na úterní tiskovce – první od doby, kdy oznámil, že se bude ucházet o post prezidenta republiky. „Já jsem úmyslně stál o širší podporu v Senátu, kde jsem vlastně politicky vyrostl a na který mám hezké vzpomínky. A navíc v komoře, která na rozdíl od Poslanecké sněmovny není v takovém rozbouřeném moři,“ poukazoval Topolánek na to, že se senátory dle něj bylo nyní daleko snadnější „vůbec mluvit“.

Topolánkovi prý nešlo o to, aby jeho kandidaturu podpořili lidé, kteří jej budou volit. „Já jsem chtěl tu podporu, abych deklaroval, že jsem nestranický kandidát, a ti lidé pouze vyjádřili svým podpisem vůli dát šanci a nominaci kandidátovi silnému, demokratickému a politickému. A já si jich za to nesmírně vážím,“ dodával Topolánek.

Senátor Grulich: Špatný prezident by to nebyl

„Mirek Topolánek se na mě obrátil ne jako kandidát ODS, ale jako že by chtěl zkusit kandidovat na prezidenta. Já přesto, že mám řadu výhrad vůči některým jeho řekněme akcím, tak na druhou stranu musím říct, že má velký přehled o vnitrostátní i mezinárodní politice, a řekl bych, že to velmi dobře prokázal, když jsme měli předsednictví EU. V Bruselu o něm hovořili jako o schopném politikovi. Myslím si, že by to špatný prezident nebyl,“ objasňoval své rozhodnutí pro Blesk.cz podepsat se expremiérovi pod kandidaturu senátor ODS Tomáš Grulich.

Ještě jako člen strany s modrým ptákem ve znaku přitom dosáhl největších politických úspěchů, ale i pádů. Topolánek byl před dvěma lety z ODS vyškrtnut. Oficiálně proto, že přestal platit členské příspěvky. Mohlo to ale souviset také se snahou stranu očistit od „starých tváří“ po aféře premiéra Petra Nečase.

Grulich, který přiznal, že si musel vzít nad Topolánkovou kandidaturou den na rozmyšlenou, nakonec expremiéra podpořil i proto, že je přesvědčen, že by prezidentem měl být politik. „Převážily klady, prezidentem by měl být politik. Pana Drahoše osobně znám, velmi si ho vážím, ale není to politik,“ míní.

Kolem Topolánka se ale stahují mračna z minulosti. Jeho poradce a přítel Marek Dalík v pondělí podruhé nastoupil do vězení za podvody kolem nákupu obrněných transportérů Pandur. Řada kritiků Topolánkovy éry je přesvědčena, že Dalík tehdy jednal právě na příkaz tehdejšího předsedy vlády. Sám Dalík ale nikdy na Topolánka prstem neukázal.

„Může mu to uškodit, ale to si musí vyřídit sám. Zrovna Dalík je jedna z těch věcí, které mi nesedí. Nejsem soudce, nevím, co přesně provedl, ale to je věc mezi Topolánkem a Dalíkem. Jeho motivaci kandidovat znám jen z oficiálních zdrojů. Nejvíc ho popudilo spojenectví Zemana a Babiše, což považuji za horší spojenectví než nějaký Dalík,“ doplnil senátor za Prahu 12.

Vystrčil: Nemohu se podepsat někomu, za kým nestojím

Protichůdný názor v senátorském klubu, a možná v celé ODS, reprezentuje Miloš Vystrčil. Ten pro Blesk.cz odůvodnil své rozhodnutí Topolánka odmítnout s tím, že za ním stoprocentně nestojí. Především kvůli problémům spojeným s jeho minulostí.

„Nemyslím si, že pan Topolánek je optimální kandidát na prezidenta ČR. Rozhodl jsem se, že pokud bych někomu dal podpis, tak to budu brát tak, že toho člověka na 100 % podporuji a schvaluji jeho aktivity, ať už současné, nebo minulé. Tato kritéria, tím neříkám, že nemá některé dobré stránky, pan Topolánek nesplňuje. Je to moje osobní rozhodnutí, není jediný, komu jsem ten podpis neposkytl. Nestalo se tak ani u jedné osoby, která mě žádala. Spojuji to s určitou odpovědností,“ objasnil Vystrčil, proč u něj Topolánek nepochodil.

Významné rozbroje v rámci ODS ale podle něj nenastanou. „Myslím, že ne. Je to věc, kdy se senátoři svobodně rozhodovali. Dopadlo to půl napůl. Není na tom nic divného. Že někdo pana Topolánka podpoří a někdo ne, nebude znamenat nic významného pro fungování ODS. Prostě je to tak, pojďme si vybrat co nejlepšího prezidenta,“ doplnil s tím, že v duelu Zemana s Topolánkem už by pro bývalého předsedu ODS hlasoval. Jasného favorita ale prozatím osobně v prezidentské volbě nemá.

„Pokud by se pan Topolánek dostal do druhého kola například s panem prezidentem Zemanem, tak bych pravděpodobně volil pana Topolánka,“ uzavřel senátor za Jihlavu.

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/volby-prezidentske-volby-2018/505018/topolanek-rozpoltil-ods-pakt-zemana-s-babisem-je-horsi-nez-vztah-s-dalikem.html

Přílohy