Třešť dobyli Zmatkaři s Valešem

28.03.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | autor: Jiří Varhaník


Jedenáct souborů, deset soutěžních představení a bezmála 1.600 diváků. Taková byla základní data 53. ročníku přehlídky Třešťské divadelní jaro.

Třešť Pověst asi nejvíce diváckého festivalu amatérského divadla v republice opět potvrdilo Třešťské divadelní jaro. Přehlídku hostil třešťský kulturní dům od 14. do 21. března, kdy byly při galavečeru vyhlášeny ceny.
Letos bylo „Jaro“ opravdu jarní – zapomenuty jsou ročníky, kdy se třeba soubory či diváci nedostali do Třeště přes vánice a závěje. Hrát přijely tentokrát soubory z Jihlavska, ale též z Volyně, Pelhřimova, Třebíče, Humpolce či Brna.
Výkony v diskuzích rozebírali divadelníci Ladislav Vrchovský, Jaromír Hruška a Jiří Juráš. Porotci také zvažovali doporučení inscenací na národní přehlídky Divadelní piknik Volyně (činohra a hudební divadlo), Popelka Rakovník (divadlo pro děti) a Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou (venkovské soubory).
Festival během týdne navštívilo 1.590 lidí. „Při posledním soutěžním představení (pozn.: stonařovští Muži v offsidu) praskal sál doslova ve švech,“ popisuje za organizátory z Městského úřadu Třešť Michaela Marešová. Ten večer přišlo na Poláčkovu fotbalovou komedii se zpěvy na 350 návštěvníků. Nejúspěšnější inscenací se ovšem letos stalo představení Dva v podání dobronínských Zmatkařů. Oba představitelé postav této tragikomedie o lidských vztazích z prostředí anglického baru (Tereza Fialová a Vladimír Altán Mátl) si odnesli herecké ceny.
Inscenace, kterou pohostinsky režíroval principál Rádobydivadla Klapý Ladislav Valeš, též získala v anketě Cenu diváků a porotci ji doporučili k postupu do Volyně. Podle porotce Vrchovského se sice režisér ne zcela vypořádal s úpravou textu co do srozumitelnosti chování postav v tragické pointě. Porotce však ocenil tématickou sílu i technické atributy inscenace a schopnosti obou herců, na poměry v oblasti neprofesionálního divadla podle něho nadprůměrné. „Mátl doslova překvapuje schopností přerodu z postavy naprosto odlišného typu do postavy, která je emočním, intelektuálním i povahovým protipólem,“ napsal Vrchovský, oba herce pouze upozornil na neČapkovi dostatky v artikulaci. Zmatkaři podle něho volbou a kvalitou inscenace otevírají debatu o smyslu divadla jako takového (je lepší, když dává lidem sílu zvládat existenciální problémy, než když legitimizuje rezignaci na život v podobě sebevraždy?).
Líbilo se také stonařovské představení, které si odvezlo šanci postoupit do Vysokého nad Jizerou (z druhého místa) i herecké ceny. Páteční galavečer přehlídky se nesl v poetice plovárny – reagoval tak na téma závěrečné bonusové akrobatické humoresky v podání souboru (bra)Tři v tricku. V zaplněném sále se stolovou úpravou program moderovali členové divadelní skupiny Třešťský průměr. Kapelník Voxtetu Martin Mikeš večer provázel v pruhovaných plavkách hudebními znělkami na klávesy.
Na výsledku přehlídky se tradičně podíleli dobrovolníci z řad místních divadelníků i ZUŠ Třešť, která atmosféru dotvořila výstavou v sále. Všem na závěr poděkoval starosta města Vladislav Hynk – pro tu chvíli si nechal nasadit i červený klaunský nos. Podobu udělované ceně dal sklář Svatopluk Kasalý. Ceny předávali mj. třešťský poslanec parlamentu Vít Kaňkovský a senátor Miloš Vystrčil z Telče.

***

Z výsledků TDJ 2014 ?? Doporučení na Divadelní piknik Volyně – DS Zmatkaři: Dva. ?? Doporučení na Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém na Jizerou – v 1. pořadí DS Voživot Mladá Vožice: Moje sestra Maryša, ve 2. pořadí DS Stonařov: Muži v off sidu. ?? Cena diváků – DS Zmatkaři: Dva. ?? DS BEzMASKY DDM Pelhřimov – cena za kolektivní výkon ve hře Svatební košile. ?? Tereze Fialové a Vladimíru A. Mátlovi, DS Zmatkaři Dobronín – za herecké výkony v rolích ve hře Dva. ?? Dagmar Coufalové, DS Bezchibi Brtnice – za herecký výkon v roli Ředitelky muzea ve hře Paní Fantomasová se zlobí. ?? Luboši Kodysovi ml. a Katce Kováčové, DS Stonařov – za herecké výkony v rolích Emanuela Habáska ml. a Emilky Šefelínové ve hře Muži v off sidu. ?? Porota udělila též šestnáct čestných uznání.

Přílohy