Třicetiny Prioru? Je to krytá tržnice

03.06.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 3 | autor: (rl)


Anketa k třicátému výročí otevření Prioru, který hyzdí Masarykovo náměstí. Osobnosti z Jihlavska odpovídaly na tyto otázky: 1. Za co jste kdy utratili nejvíc peněz v tomto obchodním domě a chodíte tam nakupovat? 2. Myslíte si, že se budou připomínat za deset let čtyřicátiny Prioru v jeho dnešní podobě?

JIHLAVA Uvnitř je ponuré prostředí, dezolátní stav, vypadá to jako krytá tržnice. Skoro tam nechodíme. A za příštích deset let se Prior asi moc nezmění. Ne moc vesele a nadějně znějí odpovědi v anketě MF DNES věnované třicetinám jihlavského Prioru. Úsměvnější jsou každopádně reakce na otázku, co dražšího jste si v Prioru koupili. Náměstek primátora František Zelníček si tam pořídil čínskou televizi. Stála ho víc než jeden plat. A syn primáře Víta Kaňkovského udělal v Prioru sympatický záškodnický čin: vypnul eskalátor.

***

Božena Kremláčková jihlavská zastupitelka (KSČM)

» Nejvíc potraviny

1. Nejvíc peněz jsem v Prioru utratila za nábytek. Nakupovat tam chodím stále – potraviny týdně, ostatní tak jednou za měsíc. Uvnitř by to chtělo větší lehkost prostoru a určitě opravu schodů a chodeb. Prior mi zásadně nevadí, ale určitě by to chtělo úpravu fasády. Opravdu mi tam nesedí oddělení, kde provozují obchod asijští obchodníci, tento sortiment do moderního obchodního domu nepatří.
2. Nejsem příznivcem zbourání Prioru, protože na náměstí již patří, je obrazem doby, ve které vznikl, a jeho likvidace by znamenala velké náklady. Proto variantním řešením by bylo pouze jiné využití těchto prostor, které by oživilo náměstí, jež se pomalu a jistě vylidňuje. Možná by stálo za zamyšlení udělat v přízemí tržnici pod střechou, kde by mohli nabízet své výrobky a výpěstky trhovci. Náměstí by zůstalo volné pro průchod a stánky z různých materiálů by nehyzdily pěknou plochu náměstí, kde by mohlo být více zeleně. Celkově při větší péči by mohl dopadnout Prior jako bývalý Máj (MY) na Národní třídě.

Lukáš Velev ředitel jihlavské nemocnice

» Kdysi fritézu

1. V Jihlavě žiji od roku 1990, takže znám již Prior porevoluční a nikdy to nebyl obchod, který bych příliš navštěvoval. Kdysi jsem tam koupil nějaký spotřebič. Fritézu myslím. Jinak jsem tam zásadní obchody nedělal. Dnes je to spíše tržnice. Budova je v dezolátním stavu.
2. Prior jako stavba sám o sobě až tak odpudivý není. Ve své době mohl být i docela zajímavou stavbou. Je ale postaven na zcela nevhodném místě, v srdci historicky kompaktního náměstí. V tom je problém. Jakákoli moderní či modernizovaná stavba v tomto místě bude působit vždy kontroverzně.
Že by někdo zrekonstruoval původní Krecl, nepředpokládám. Nicméně ze světových metropolí, jako je třeba Paříž, jsme na spojení historické a moderní architektury zvyklí. Je to o schopnosti vnímat takovou syntézu. Rozhodně ale současný stav budovy je ostudný a vyžaduje rekonstrukci.

Vít Kaňkovský primář, krajský zastupitel (KDU-ČSL)

» Prstýnek pro maminku

1. Už jsem v Prioru řadu let nic nekoupil a v současné době jej navštěvuji velmi zřídka. Moc mne neláká ani jeho prostředí, ani současně provozované obchody. Kdysi jsem ale v klenotnictví, které tam tehdy fungovalo, koupil své mamince k životnímu jubileu zlatý prstýnek, což asi byl můj nejdražší nákup v Prioru. A pak si vzpomínám na jednu úsměvnou příhodu, kdy před několika lety náš tehdy ještě malý syn vypnul v Prioru eskalátor – uviděl hezké červené tlačítko, tak jej vyzkoušel.
2. Osobně bych byl rád, kdybychom čtyřicátiny Prioru mohli „slavit“ už jen jako vzpomínku na stavbu, která se stala po mnoho let nechvalně známou dominantou jihlavského náměstí. Bohužel se ale domnívám, že přání nejen moje, ale i řady obyvatel či návštěvníků Jihlavy nebude tak lehce naplněno, škoda.

Jaroslav Vymazal primátor Jihlavy (ODS)

» Jednou za rok do drogerie

1. Do Prioru zajdu odhadem jedenkrát za rok zakoupit rychle něco v potravinách nebo drogerii.
2. Je třeba hledat cestu k přestavbě, a to je o velkých penězích. Přesto, při shodě okolností, je reálné, že za deset let budeme obdivovat krásnou moderní budovu zapadající do kontextu celého náměstí.

František Zelníček náměstek primátora Jihlavy (ČSSD)

» Čínskou televizi

1. Asi nejvíce peněz jsem v jihlavském Prioru utratil v minulém režimu za čínskou barevnou televizi. V té době to bylo více jak měsíční plat.
V současné době navštěvuji občas v Prioru supermarket Albert a někdy si projdu celý Prior ze zvědavosti. Vnitřní uspořádání na první pohled působí na návštěvníka jako krytá tržnice.
2. Myslím si, že Prior v současné podobě vydrží ještě dalších 10 let. Je jen škoda, že se nepovedlo zrušit alespoň severní zásobovací rampu. Na tento záměr byla zpracována studie a byly i předběžné dohody s majitelem. Tím by se alespoň více otevřela horní část náměstí. Ty nájezdové rampy, které omezují pohyb chodců a lepší využití náměstí, jsou možná hrůznější jak samotný Prior. Prior měl být postaven někde jinde.
Napište nám. Máte staré fotografie hlavního jihlavského náměstí s Priorem i bez něj? Pokud ano, můžete se ozvat na e-mail: radek.laudin@mfdnes.cz.

Vladimír Hink exprimátor Jihlavy (ODS)

» Koupil jsem tam ledničku

1. Asi před 28 lety za ledničku. Jednalo se na tehdejší dobu o pořádný balík peněz. Nakupovat do Prioru sám nechodím, ale jako doprovod manželky tam jedenkrát za rok zajdu. Jedná se o obchodní dům z éry komunismu, kde zvítězila normalizace nad unikátní kulturní památkou. Uvnitř působící velice ponuře. Osobně tyto prostory považuji za skanzen.
2. Pravděpodobně ano, ale je možné, že dojde k nějakým drobným úpravám fasády, zjemňující agresivní působení na okolní památkovou rezervaci. Krecl už to nikdy nebude!

Martin Hyský krajský radní (ČSSD)

» Před pár lety košile

1. Asi jednou měsíčně nějaké potraviny. Co se týká ostatního zboží, už je to poměrně dlouho, co jsem byl v Prioru nakupovat, naposledy to byly před pár lety nějaké košile. Vzhledem k tomu, že jsem v Prioru dlouho nebyl, tak se aktuálně objektivně nemohu vyjádřit k tomu, jak to na mě působí.
2. Vzhledem k tomu, že ekonomika zažívá poměrně velké turbulence, těžko mohu říci, jak bude vypadat cokoliv za rok, natož za 10 let. Pokud však budu počítat s tím, že Prior bude i nadále existovat, nepředpokládám, že by se vnějšek Prioru nějak změnil. Možná dojde k nějakým vnitřním změnám tak, aby se stal přitažlivější pro zákazníky a nájemce prostor.

Miloš Vystrčil senátor (ODS)

» Před 10 lety sedačku

1. Vzpomínám pouze na jeden větší nákup. Asi před deseti lety jsme si v Prioru koupili koženou sedačku, kterou máme dodnes. V současné době navštívím občas Prior většinou za účelem nákupu různých drobností. Naposledy jsem tam nedávno kupoval malý dřevěný rámeček. Co se týká dojmů ze samotného interiéru budovy, tak rozhodně vzdušně a uvolněně nepůsobí. Spíše bych řekl, že na člověka svojí atmosférou působí Prior tak, že se tam podvědomě snaží při nákupu nestrávit příliš mnoho času. To ale neplatí o prodejně McDonald's. Přestože ji příliš nenavštěvuji, řekl bych, že si na náměstí svoji roli plní.
2. To se obtížně odhaduje. Přál bych si, aby tomu tak nebylo. Mám ale obavy, že pokud se nepodaří uskutečnit nějakou skutečně komplexní a zřejmě poměrně nákladnou dohodu mezi městem a majiteli, podoba Prioru se za deset let asi nemá šanci větších změn dočkat.

Jaroslav Dobrovolný podnikatel Jihlava

» Nebyl jsem tam 15 let

1. V Prioru jsem nebyl 15 let, měl bych problém najít i hlavní vchod.
2. Jeho čtyřicetiny se připomínat budou. Dnes už nebude finanční síla, která by ho dokázala zbourat. Sám nespadne, neboť má pevné socialistické základy.

Dnes už není finanční síla, která by ho dokázala zbourat. »

Přílohy