Úřad místo vojáků. Za 400 milionů

23.08.2017

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 15 | autor: Jaroslav Paclík


Nová administrativní budova by mohla do tří let vyrůst na pozemku po kasárnách Otakara Jaroše

JIHLAVA Přetížená stávající hlavní budova krajského úřadu v Žižkově ulici, kde pracuje místo původně předpokládaných 116 úředníků již 165 osob.
A roztroušenost zaměstnanců některých odborů ve více budovách po městě Jihlavě.
To jsou dva z důvodů, proč se včera krajští radní rozhodli oživit záměr výstavby nové administrativní budovy v areálu bývalých kasáren Otakara Jaroše. Mělo by jít podle současných odhadů o stavbu za zhruba 400 milionů korun.
„Rozhodli jsme se oprášit aktivitu z roku 2004,“ potvrdil hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Pokud to odsouhlasí i zastupitelé, začnou celý záměr dále pilovat odborníci, počínaje architekty přes experty na dopravu a policisty konče.
Kromě kanceláří a zasedacích místností pro jednotlivé odbory krajského úřadu projekt zatím zmiňuje i výdejnu jídel nebo tělocvičnu. „Z těch materiálů nedělejte žádné závěry. Není ještě nic rozhodnuto. Ale nevidím důvod, proč by tam třeba fitcentrum nemohlo být,“ reagoval Běhounek.
Doplnil, že se bude jednat třeba i o tom, zda budovat parkovací dům a pro kolik zaměstnanců.
Naopak se už nepočítá s tím, že by součástí tohoto záměru bylo kongresové centrum.

Investice i nové povinnosti

Výstavbu nové budovy chce kraj platit ze svých zdrojů. Pokud vše půjde hladce, mohla by začít fungovat v roce 2020 nebo o rok později.
Krajský úřad v Jihlavě má nyní přibližně 450 zaměstnanců. Jejich počet plynule roste. „Ta tendence je rostoucí ze dvou důvodů. První se týká zejména investiční činnosti kraje – například výstavby a oprav silnic. Druhá rovina je daná právním řádem,“ vysvětlil ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.
Kraje podle něj dostávají od státu nové povinnosti. A ty stávající jsou stále komplikovanější.
Vysočina zvažovala, zda úřad nestavět s někým dohromady. „Možnost jít zde do nějaké užší spolupráce například s Vysokou školou polytechnickou nebo městem Jihlava se zde nejeví. Každý má své záměry,“ vyjádřil se hejtman Jiří Běhounek.
Kapacita nové budovy je navržená na zhruba 230 pracovních míst. Přemístili by se do ní úředníci, kteří doposud působí na čtyřech místech na území Jihlavy. Jde například o pracovníky odborů životního prostředí, regionálního rozvoje či školství.
Záměr vedení kraje schvalují i zástupci jiných stran včetně opozičních lidovců. „Pokud to přispěje ke snížení provozních nákladů a větší efektivitě úřadu, jsem pro. A co se týká dalšího využití této lokality blízko centra Jihlavy, je úřad a parkoviště skoro málo,“ uvedl předseda klubu KDU-ČSL v krajském zastupitelstvu a náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina.
„Záměr postavit další budovu jsem jako tehdejší krajský radní pro finance prosazoval už před deseti lety. Za efektivně vymyšlenou a postavenou stavbou, do níž soustředíme úředníky rozeseté po městě, stojím stále. Nesmí se jednat o megalomanské monstrum se sporadickým využitím,“ vyjádřil se další z lidovců Miroslav Houška.

Prodat, nebo modernizovat?

„Kraj vlastní po Jihlavě řadu objektů, jejichž technický stav není dobrý a potřebují modernizovat. Určitě tedy stojí za zvážení radši uvažovat o jejich odprodeji než o modernizaci. A také o sjednocení krajského úřadu do jedné lokality,“ pravil zastupitel za STAN a pacovský starosta Lukáš Vlček.
Záměr má i podporu občanských demokratů. Jen by se podle nich o lokalitě mělo diskutovat v širším kontextu. „Jsme přesvědčení, že využití území naproti krajskému úřadu by mělo být pojato komplexně, neboť se jedná o jednu z velmi cenných a pro další rozvoj Jihlavy velmi důležitých lokalit. Nebráníme se tedy širší diskusi s názorovým zapojením dalších subjektů,“ poznamenal senátor Miloš Vystrčil.
Se stavbou souhlasí i komunisté.

***

Fakta

Co by mohlo být v nové budově 1. podzemní podlaží: parkoviště se zhruba 60 stáními, podsklepení. 1. nadzemní podlaží: kanceláře (například odboru územního plánování), spisovny, velká zasedací místnost, malá zasedací místnost. Zvažován je také stravovací úsek, který by fungoval jako výdejna jídel. Projekt nepočítá s vývařovnou. 2. nadzemní podlaží: prostory pro odbor školství, mládeže a sportu i odbor kultury, zasedací místnost, projektová kancelář. 3. nadzemní podlaží: kanceláře odboru životního prostředí a zemědělství, zasedací místnost. 4. nadzemní podlaží: pracoviště odboru regionálního rozvoje, ve zbývajících prostorech lze případně umístit příspěvkovou organizaci Vysočina Tourism. 5. nadzemní podlaží: kanceláře, zasedací místnosti, případně tělocvična. Pozn.: Jde zatím stále jen o předběžný návrh; zdroj: Kraj Vysočina.

Přílohy