V senátu probíhá bitva o platy politiků

12.12.2018

TV Nova | 12:00 | Pořad: Polední Televizní noviny


Iveta VÍTOVÁ, moderátorka
--------------------
V senátu od rána probíhá bitva o platy politiků, senát se zabývá návrhem, který počítá s tím, že platy poslanců a senátorů vzrostou o 9 procent. Jednání sleduje Bára Divišová. Báro, jak to dopadlo?

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobré poledne, senátoři tento bod začali projednávat před malou chvílí, já zatím upřesním, o co konkrétně jde. Dnes je praxe taková, že základní plat poslance a senátora je 76 tisíc. Od nového roku ale podle původně schválených pravidel by měl vzrůst na 90 tisíc, proti tomu ale byla vláda a navrhla, sněmovnou prošlo zvýšení platů na 82 tisíc. Tento návrh poslali senátorům k projednání, ti se tím zabývali před chvílí, tato podoba toho návrhu neprošla, takže nad tímto bodem probíhá rozprava. Senátní hospodářský výbor navrhuje nějaké úpravy, se kterými by tento návrh vrátil zpátky do sněmovny poslancům s tím, že ale oni by se asi nad tímto návrhem museli mimořádně sejít a to ještě po vánocích s největší pravděpodobností 28. prosince. My to jednání o platech sledujeme tady na místě a co si o tom někteří senátoři myslí, si teď můžete poslechnout sami.

Miloš VYSTRČIL, senátor a místopředseda strany /ODS/
--------------------
To jak ten zákon dneska vypadá těm co, těm věcem rozumí nebo jim chtějí rozumět, říká, že my politici, ústavní činitelé si myslíme, že hodnota práce naše je nižší, než hodnota práce jiných lidí, kteří dle mého názoru nezastávají tak významné funkce a jedním z měřítkem toho, jak máte, nebo nemáte významnou funkci, ať chceme, nebo nechceme, je také plat. Je to tak a všichni to tak berou a my sami říkáme, že si nezasloužíme ani takový plat, jako má ředitel sekce na ministerstvu.


Ivo VALENTA, senátor /SOUKROMNÍCI/
--------------------
Já jsem přesvědčený o tom, že si i senátoři i poslanci zaslouží mít stejnou úroveň platů, tak jak vlastně je posunován jak v tom privátním, tak v tom komunálním. A opravdu se setkávám i s tím na té krajské úrovni, že jsou náměstci a lidi, kteří prostě mají statisícové platy a nikomu to nevadí.

Přílohy