Vánoční čistka

22.12.2017

Mladá fronta DNES | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Lukáš Valášek Vojtěch Srnka


Kabinet bez důvěry vyhodí z úřadů desítky lidí

PRAHA Vláda Andreje Babiše (ANO) ještě ani nepožádala o důvěru a ani se nerýsuje, že by ji dostala. Přesto se dva dny před Štědrým dnem ministři o půl sedmé ráno sejdou a budou řešit čistky na ministerstvech a Úřadě vlády. MF DNES získala návrh změn, který připravil nový ministr vnitra Lubomír Metnar. Materiál avizuje, že celkově zaniknou místa více než 70 lidí.
Mnozí další ovšem skončí, protože se jejich posty formálně přejmenují či sloučí. Právě to umožňuje nové vládě obejít služební zákon, který měl za úkol zabránit vyhazování odborných náměstků při každé změně politické reprezentace.
Bod na programu jednání vlády původně vůbec nebyl, objevil se tam až dodatečně včera. „Schválením předloženého návrhu dojde ke snížení celkového objemu prostředků na platy o 18 milionů korun,“ chlubí se v dokumentu nový ministr vnitra Lubomír Metnar, který ho připravil.
Premiér Andrej Babiš (ANO) uklidňuje, že se žádný závažný masakr nechystá. Podle něj jde o kosmetické změny. „Každý ministr si přece může vybrat svůj tým. Na tom nevidím nic nenormálního,“ řekl MF DNES premiér.
Jinak to ale vidí experti, kteří hlasování vlády považují za kličku, jak dostat z ministerstev nepohodlné úředníky. „Z návrhu je vidět, že jde o poměrně zásadní zásah do řízení státu. Navíc připravený za pouhých pět pracovních dní od jmenování nové vlády,“ komentuje to Martin Kameník z protikorupčního sdružení Oživení.
Nejtvrději změny dopadnou například na ministerstvo práce a sociálních věcí či ministerstvo průmyslu, které až doteď ovládala ČSSD.

Pokračování na str. 3

Padák pod stromečkem
Z ministerstev Babišova vláda vyhodí i některé odborné náměstky. Ostatní strany to zaskočilo

Pokračování ze str. 1

Co znamenají navrhované změny na vládních úřadech v praxi? O místo přijdou náměstci a další úředníci, které si předešlí ministři přivedli do svých politických kabinetů. Na vyhazov se ale musí začít pomalu připravovat také ti, jež měl ochránit předloni přijatý služební zákon a prošli řádnými výběrovými řízeními. Týká se to například dosavadního majetkového náměstka na ministerstvu financí Ondřeje Závodského, který měl mimo jiné za úkol ohlídat hazard. „Navrhli jsme sloučit dvě sekce – majetek státu a právní. Jejich agenda spolu souvisí a jsou tam velké synergie. Agendu hazardu navrhujeme zařadit pod sekci daně. Na šéfa spojené sekce vypíšeme výběrové řízení,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.
Zdaleka největší změny ale nejspíše čekají ministerstvo průmyslu a obchodu, které doteď ovládala ČSSD. „Nový ministr přišel na úřad před pár dny, a aniž by ho nějak víc poznal, celé to překopal,“ podivuje se nad postupem Tomáše Hünera jeden z bývalých náměstků na ministerstvu průmyslu nominovaný ČSSD. Hünerův nadřízený, nový premiér Andrej Babiš, jeho postup schvaluje s tím, že na ministerstvu dosud působilo jedenáct náměstků. Nové uspořádání úřadu je plánováno tak, že mají zaniknout čtyři náměstkovská místa.
Další lidé se však začnou o svá místa zřejmě obávat po Vánocích, protože vedení ministerstva plánuje některé sekce prostě přejmenovat. Třeba sekce fondů EU a investičních pobídek se má změnit na sekci fondů EU a digitální ekonomiky. „Ruší se místo náměstka pro řízení sekce, zřizuje se nové místo náměstka pro řízení sekce,“ stojí v materiálu. To v praxi znamená, že se na tento post náměstka vypíše nové výběrové řízení a místo může obsadit někdo úplně jiný. Následný tendr přitom může trvat poměrně dlouho.
Jediný, kdo se tak z náměstků nemusí bát o místo, je Vladimír Bärtl, nominant ANO.
Případů, kdy odborní náměstci skončí, je v materiálu více, ať už na Úřadu vlády, ministerstvu zdravotnictví, či ministerstvu průmyslu a obchodu. Odchod tak třeba hrozí bývalému odbornému náměstkovi Jiřímu Havlíčkovi (ČSSD), který načas zastával funkci ministra. Někdejší premiér Bohuslav Sobotka mu sice slíbil, že se bude moci k náměstkování vrátit, ale zavedením nové systemizace, která upravuje ministerské posty, se tato dohoda otřásá v základech. Konec ve funkci hrozí také například odborným náměstkům Tomu Phillipovi z resortu zdravotnictví či Ivu Krýsovi ze školství.

Vyhození se můžou soudit

Mezi mnohými úředníky už se ovšem začíná mluvit o žalobách vůči státu kvůli účelovému vyhazovu, který by podle nich byl v rozporu se služebním zákonem. Jeden takový spor ostatně už běží kvůli loňskému vyhazovu exnáměstkyně Lenky Taie Kolaříkové ze zdravotnictví. Právě na takové riziko nyní poukazují například Piráti a dodávají, že vláda by neměla přijímat žádná zásadní personální změny, dokud nezíská důvěru Sněmovny. „Na jednání s ANO jsme právě ve čtvrtek ráno hovořili o tom, že vláda by neměla dělat žádné personální čistky, pokud ještě ani nedošlo na hlasování o důvěře, změny, které mohou ohrozit fungování státu. Vláda, kterou sám Andrej Babiš nazývá zimní, by se podle nás měla zaměřit jen na ty nejdůležitější legislativní věci,“ dodal šéf Pirátů Ivan Bartoš. I ODS, kterou Andrej Babiš láká do vlády, byla informacemi o výrazných změnách na ministerstvech zaskočená. „Bylo by to v zásadním rozporu s chováním ANO před volbami, když nebylo nejsilnější vládní stranou. Tehdy prosazovali, aby na ministerstvech mohli setrvávat odborníci bez ohledu na politickou situaci. Tohle by byl podraz na voliče, kteří třeba i proto ANO volili,“ uvedl místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Miliony na odchodném

Nová vláda při své čistce na ministerstvech přitom využívá mezery, kterou jí schválený služební zákon poskytl. A i proto má ke spěchu důvod. Pokud by personální změny do konce roku ministři neodhlasovali, měli by úředníci se služebními místy jistotu, že na ministerstvu vydrží další rok.
Chrání je totiž právě služební zákon, který měl za cíl zajistit personální stabilitu na Úřadu vlády a jednotlivých ministerstvech – a hlavně to, aby odborní náměstci nebyli pokaždé s novou vládou odejiti. I ten ovšem umožňuje jednou ročně změnou systemizace upravit personální strukturu ministerstev. Podle vládního materiálu má stát propouštěním ušetřit zhruba osmnáct milionů korun ročně. Úředníkům však bude muset zároveň zaplatit odstupné, které tyto úspory letos pravděpodobně převýší.
Pokud si nenajdou novou práci, náleží jim po dobu půl roku až 80 procent jejich platu. A k tomu dostane propuštěný úředník trojnásobek svého měsíčního platu, pokud na ministerstvu pracoval méně než tři roky. Pokud ve státních službách působil déle, přísluší mu takzvané odbytné až ve výši dvanáctinásobku platu. A to může do vedení ministerstev brzy přijít někdo úplně jiný.

***

73 míst na ministerstvech a Úřadu vlády chce vláda Andreje Babiše systemizací zrušit.

10 z 11 náměstků na ministerstvu průmyslu, které doteď ovládala ČSSD, hrozí odchod.

2 náměstci z 8 nejspíše odejdou z ministerstva práce a sociálních věcí.

18 milionů korun ročně na platech má propouštění ušetřit.

Přílohy