Vedení ODS asi řekne, kdo bude za stranu vyjednávat o nové vládě

17.06.2013

Zpravodajství ČTK | 14:08 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: sdv


Praha 17. června (ČTK) - Širší vedení ODS jedná o tom, kdo bude za stranu vyjednávat s TOP 09 a LIDEM o sestavení nové koaliční vlády. Podle některých členů výkonné rady ODS je variantou, že by kandidátem na premiéra nebyl ten, kdo nyní povede stranu. Premiér a předseda ODS Petr Nečas také svým spolustraníkům oznámí svou rezignaci na oba posty. Vedením strany bude nyní pověřen první místopředseda Martin Kuba.

 "Nebudu říkat, jaký mám názor na pana Kubu. Pro mě je hrozně důležité, abychom vybrali člověka, u kterého je téměř absolutní jistota, že to, co ho může potkat, ODS neohrozí a nepošpiní," řekl novinářům při příchodu do sídla ODS na pražské Pankráci šéf občanských demokratů z Vysočiny Miloš Vystrčil.

 Místopředseda a ministr zemědělství Petr Bendl uvedl, že si umí představit, že by někdo jiný vedl ODS a někdo jiný byl premiérem. "Je to jedna z variant," řekl i končící premiér Nečas. Konkrétní jména kandidátů na možného premiéra ale nechtěl komentovat s tím, že si dokáže představit několik možných kandidátů.

 Nečas se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl, že spolu hovořili o všech možnostech řešení současné situace. Prezident podle Nečase nepreferuje konání předčasných voleb.

 Nečas odchází z čela vlády a fakticky končí existenci svého kabinetu v důsledku skandálu, ve kterém je kromě jiného vazebně stíhána jeho blízká spolupracovnice Nagyová a několik bývalých poslanců ODS.

Přílohy