Vedení senátních výborů a komisí se stranicky asi příliš nezmění

13.11.2014

Zpravodajství ČTK | 16:47 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 13. listopadu (ČTK) - Nové předsedy získají příští týden jen tři senátní výbory a tři komise. Stranicky se ale jejich vedení zřejmě příliš nezmění s výjimkou výboru pro veřejnou správu a volební komise. Vyplývá to z informací ČTK o dosavadních dohodách senátorských frakcí o povolebním uspořádání horní komory.


V čele výboru pro veřejnou správu by měl Iva Bárka (ČSSD), který se má stát nově místopředsedou Senátu, nahradit Miloš Vystrčil (ODS). Místo Tomáše Kladívka (ODS), který senátorský mandát v říjnových volbách neobhájil, má volební komisi vést Luděk Jeništa (za STAN).

Ze stejných důvodů se změní vedení dalších dvou výborů a komisí. V čele výboru pro zdravotnictví a sociální politiku má být nově sociální demokrat Jan Žaloudík, v čele výboru pro záležitosti EU Václav Hampl z klubu KDU-ČSL a nezávislí. Komisi pro práci Kanceláře Senátu má vést Božena Sekaninová a šéfem komise pro rozvoj venkova by měl být Miroslav Nenutil (oba ČSSD).

Ústavně-právní výbor by měl znovu vést Miroslav Antl (za ČSSD), výbor pro obranu a bezpečnost František Bublan (za ČSSD), výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda a výbor pro kulturu, školství a lidská práva Jaromír Jermář (oba ČSSD). V čele mandátového a imunitního výboru zůstane Jiří Oberfalzer (ODS).

Vedení ústavní komise pravděpodobně zůstane Elišce Wagnerové z klubu Zelení - nezávislí. Stejně komisi pro krajany bude zřejmě nadále předsedat Tomáš Grulich a komisi pro sdělovací prostředky Daniela Filipiová (oba ODS). Klub Strany práv občanů a komunistů by mohl získat předsednictví ve dvou podvýborech, bez předsedů senátních orgánů možná zůstane jen nový klub ANO, který patří k početně nejslabším. Dohoda vychází z početní síly senátorských frakcí.

O vedení svých výborů a komisí rozhodnou senátoři příští týden během první schůze v novém funkčním období.

Přílohy