Více než třetina krajských poslanců za čtyři roky nevynechala jediné zasedání

10.10.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Krajské volby | Strana: 6 | autor: (mm)


Vysočina – Pracovní morálka krajských zastupitelů není špatná. Více než třetina z nich za čtyři roky nevynechala ani jediné zasedání tohoto orgánu. Největší absentérka pak chyběla šestkrát.

Být krajským zastupitelem není příliš časově náročné. V nevolebních letech se krajští poslanci scházejí v průměru sedmkrát. Devatenáct zvolených členů tohoto orgánu nevynechalo za čtyři roky ani jedinou ze 27 schůzí.

Tradičně dobrou docházku mají zástupci vládnoucí ČSSD. Z 21členného klubu jich na každou schůzi přišlo 11. Tím, kdo nejčastěji scházel, byl havlíčkobrodský porodník a poslanec Pavel Antonín. Ten chyběl na pěti schůzích.

Nejčastěji chybí členové Sněmovny

O poznání horší docházku mají komunisté, z nichž jen dva mají čárky za všechny schůze. Naopak na pěti jednáních chyběla poslankyně ze Žďárska Marie Rusová. I ona je zaneprázdněna také v Poslanecké sněmovně a letos již o místo v zastupitelstvu kraje neusiluje.

Poctivými zastupiteli jsou lidovci. Čtyři z pěti nevynechali jedinou schůzi. Jen zastupitel s nejhorší docházkou Jan Karas přišel pouze 24krát. I on už na letošní kandidátce není.

V klubu ODS si naopak docházku příliš nehlídají. Pouze dva zastupitelé ze zvolené jedenáctky nechyběli ani jednou. Zajímavé je, že jedním z nich je i jinde vytížený senátor Miloš Vystrčil.

Z ODS je také největší absentérka krajské politiky poslankyně Jana Fischerová. Ta scházela na šesti jednáních. Podobně jako nejčastěji chybějící poslanec ČSSD Pavel Antonín i ona chce své místo v krajské politice letos obhájit.

Přílohy