Víceúčelové hřiště u Dyje se těší velkému zájmu sportovců

02.10.2013

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Jindřichohradecko | Strana: 8 | autor: Jiří Beneš


„Kromě víceúčelové umělohmotné plochy na tenis, volejbal, nohejbal, malou kopanou, bylo vybudováno také víceúčelové hřiště na metanou, plochu na in­line brusle, florbal a v zimě bude plocha sloužit i pro bruslení. Nezapomněli jsme ani na nejmenší, vzniklo zde také krásné dětské hřiště. Celkové náklady na stavbu sportovního areálu dosáhly zhruba 9 milionů korun,“ upřesnil starosta Písečné Vladimír Macků. Provoz areálu zajišťuje správce podle provozního řádu, který najdete na stránkách obce.
Zajímavostí je, že o plochu na metanou v Písečné se zajímají i zahraniční sportovci, především z Rakouska. Zde je tento sport velice rozšířen i v příhraničních oblastech. Sportovci si pochvalují výborně vyřešenou plochu, zatím jako dvou dráhu, s kvalitním asfaltovým povrchem. Tato plocha je jedinou v celém regionu a pochopitelně neušla pozornosti předsedovi Českého svazu metané ČR, Josefu Richterovi. Ten osobně navštívil nové hřiště a jako správný patriot tohoto sportu, daroval do kolébky metané u Dyje těžko dostupnou hrací výzbroj.
Pro zajímavost, Český svaz metané v té podobě, ve které ho dnes známe, byl ustaven až v únoru 1990. ČSM má v současné době registrováno asi 480 členů ve 22 oddílech čtyř krajů ČR. Dříve se říkalo a psalo lední metaná, protože tehdy se jednalo o sport sezónní – zimní a hrál se pouze na ledových plochách, velmi často na přírodním ledě. Dnes už je ale sportem celoročním, protože s postupem vývoje hracího nářadí je možné hrát metanou i na asfaltových nebo betonových plochách. „Jsem velice rád, že se podařilo vytvořit tak krásné sportovní zázemí. Právě tato akce ukazuje, jak je dobře podporovat malé obce. Tím, že vybudujete takovéto hřiště, podporujete nejen zdraví životní styl obyvatel obce a okolí, ale je to i dobrý způsob prevence kriminality,“ komentoval tuto slavnostní událost Miloš Vystrčil při návštěvě Písečné.
Přejme všem zájemcům o sport v obci u Dyje hodně příjemných zážitků. Velké poděkovaní pak prozíravým zastupitelům, za vybudování pěkného, víceúčelového, sportovního stánku, včetně zázemí. Třeba jednou si o Písečné po dlouhých letech opět přečteme ve sportovních rubrikách.

Přílohy