Volby: Kandidáti začínají objíždět Vysočinu

18.09.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 12 | autor: Reportéři Deníku


Pouze pět týdnů mají politické subjekty na to, aby přesvědčily voliče a získaly jejich hlas. Jakou zvolily strategii?

Vysočina – Ze kterých kandidátek budeme vybírat za pár týdnů nové poslance, už je jasné. Příliš času na kampaň nemají. Jak se tedy budou snažit uchazeči o křeslo ve Sněmovně přesvědčit své voliče na Vysočině? Kde se kandidující představí veřejnosti?
Naplno už rozjelo prezentaci hnutí ANO 2011, založené podnikatelem Andrejem Babišem. 10. a 11. září zahájilo kampaň v Jihlavě. Po sérii akcí a vystoupení na náměstí následovala v Dělnickém domě, kam přišlo přes 500 lidí, beseda s Andrejem Babišem a Věrou Jourovou, která je jedničkou na vysočinské kandidátce. „Jako lídr budu společně s kolegy objíždět kraj, přibližně 40 měst a obcí týdně, každý týden jeden okres, začínáme 16. září Havlíčkovým Brodem. Jinak budeme čile komunikovat on­line a chystáme několik speciálních akcí jako například besedy s podnikateli,“ uvedla Věra Jourová, první místopředsedkyně hnutí ANO.

Setkání na oslavách

„Věříme, že voliči naše kandidáty znají, protože jsou to lidé, kteří působí především v komunální politice. Jsou mezi nimi starostové, zemědělci, lékaři, manažeři, ředitelé, i podnikatelé,“ říká Josef Dvořák, krajský tajemník KDU­ČSL. „Mimo jejich veřejné působení samozřejmě plánujeme několik akcí,kde se mohou občané s našimi kandidáty setkat,“ dodává. Konkrétně zmínil Svatováclavský den v Havlíčkově Brodě a Svatováclavskou veselici ve Velké Bíteši 28. září, Jablkobraní v Náměšti nad Oslavou 5. října, meeting ve Žďáru nad Sázavou 16. října a setkání s kandidáty v Novém Městě na Moravě 19. října.
„Naši kandidáti se účastní i dalších aktivit našich místních organizací, například 23. září proběhne v jihlavském Café Etage promítání dokumentu „Šmejdi“. Samozřejmě plánujeme další akce ve spolupráci s místními organizacemi. Pozvánky jsou průběžně zveřejňovány na našich stránkách www.kduvysocina. cz, kde mohou voliči mimo informací najít i kompletní kandidátku s představením jednotlivých kandidátů, včetně jejich fotografií a dalších zajímavých věcí,“ sdělil Dvořák.

S menší pompou

Mnohem skromnější kampaň ve srovnání s minulými parlamentními volbami plánují sociální demokraté. „Uspořádáme několik veřejných besed a několik setkání s voliči na náměstích. Naši kandidáti se jednotlivě rozjedou i do menších obcí, kde se budou snažit bez velké pompy hovořit s jednotlivými voliči a představovat jim náš volební program,“ informoval Zdeněk Chlád, předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Vysočina. Podobnou taktiku zvolili občanští demokraté. „Plánujeme kontaktní kampaň i představení v tisku a v elektronických médiích. Naše kampaň však nebude nákladná,“ uvedl Miloš Vystrčil, předseda regionálního sdružení ODS na Vysočině. Dodal, že kandidáti osobně navštíví maximum měst a obcí na Vysočině. „Politici se před lidmi nesmí schovávat, ale naopak musí se s nimi bavit, musí jim naslouchat, a to nejenom před volbami,“ říká Vystrčil a tím, že o výjezdech kandidátů bude ODS v předstihu informovat.

Boj na sociální síti

„TOP09 je stranou s dosud nejvýraznějším úspěchem a přízní na sociálních sítích, ve srovnání s ostatními politickými subjekty v České republice. Informace o našich kandidátech mohou tedy voliči nalézt na facebooku www.facebook. com/TOP09. Vysocina/ i na našich webových stránkách www.top09.cz/regiony/ vysocina/,“ sdělila Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře TOP 09 Vysočina. „Naši kandidáti budou samozřejmě voličům k dispozicii na pořádaných předvolebních akcích, které hodláme uskutečnit v několika městech našeho kraje a při osobní kontaktní kampani kandidátů. Informace o kandidátech budeme přinášet voličům také v tisku,“ dodala.
Sociální sítě chtějí využít k propagaci také komunisté. „V rámci kampaně využijeme ještě s větší intenzitou sociální sítě, internet, uvidíte naše kandidáty pomocí plakátů, billboardů a volebních materiálů ve vašich schránkách,“ řekl Pavel Kováčik,lídr KSČM na Vysočině pro nadcházející volby. „Lidé se však budou s našimi kandidáty také potkávat na různých setkáních tak, jak tomu bylo dosud, a samozřejmě také při kontaktní kampani v obcích a městech Vysočiny. Na závěr kampaně se s občany potkáme na jihlavském náměstí v úterý 22. října. Spoléháme však především na to, že oslovovat občany pouze v předvolebním boji je špatně, proto se snažíme s nimi potkávat po celou dobu a odpovídat na jejich dotazy i pomáhat řešit jejich problémy,“ dodal Kováčik.

Přílohy