Volby se blíží, politici míří mezi lid

14.06.2017

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Kampaň pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny se tentokrát alespoň na Vysočině rozjíždí velmi zvolna.

Některé strany ji už zahájily i oficiálně, jiné se k tomuto kroku chystají až o prázdninách či dokonce až po nich. Společným znakem letošní snahy o získání voličských sympatií bude důraz na osobní kontakt.
Oficiální zahájení volební kampaně má za sebou TOP 09. Projekt Expedice nEUhneme přijel v pondělí spolu s volebním programem a podporou lídrovi vysočinské kandidátky Josefu Mladému představit čestný předseda strany Karel Schwarzenberg na Velkomeziříčsko. V srdci regionu ho v podvečer čekala zaplněná restaurace hotelu Pod zámkem. „Po mojí prohře v prezidentské volbě byl zájem lidí o politiku mdlý, nyní se to začíná měnit. Na svých cestách se setkávám s mnohem větším zájmem lidí o naši stranu. Ale není to zásluha moje ani Kalouska, přičinili se o to prezident Zeman, Babiš a poslední dobou i premiér Sobotka. Lidi začali vnímat, že TOP 09 je strana konzistentní, která se neotáčí pod tlakem veřejného mínění, a je něčím i nepříjemná. Ale politik musí mít odvahu říkat nepopulární věci,“ shrnul doyen strany ve stručném slově, po němž začal putovat stůl od stolu a povídal si s hosty.
Sázka na intenzivní kontaktní kampaň a menší počet velkoplošných billboardů bude letos patrně společným znakem všech kampaní v Kraji Vysočina. Alespoň podle získaných vyjádření.
KSČM povede kampaň v zavedených mantinelech. Podle krajského předsedy Pavla Kalabuse začali komunisté oslovovat voliče na tradičním Setkání pod Roštejnem už 27. května.
V květnu zahájila tzv. měkkou část kampaně i ODS a plakáty vysočinského lídra Jana Tecla, který už osobně absolvoval několik setkání s mladými lidmi, už jsou na plochách po kraji k vidění. „Další část kampaně spustíme ve druhé polovině srpna: 20. srpna chystáme v Jihlavě na náměstí promítání filmu pro veřejnost a akce s podobnou náplní proběhnou i v dalších okresních městech. Centrální zahájení kampaně se uskuteční asi v září,“ popsal předseda vysočinských občanských demokratů Miloš Vystrčil.
K druhé polovině srpna směřují start hlavní kampaně také sociální demokraté: podle tajemnice Hany Andělové však o její podobě chtějí informovat média až v pondělí 19. června.
Hnutí ANO si kampaň zadalo u agentury Central Media Jihlava. „Bude hlavně kontaktní, plus nějaká inzerce. Individuálně se kandidáti účastní různých akcí už nyní, hlavní část kampaně ale proběhne v září a v říjnu,“ popsala manažerka společnosti Jana Líbalová.
Od září by měla zintenzivnit též kontaktní kampaň vysočinských lidovců a starostů (KDUČSL a STAN).

Společným znakem letošní snahy o získání voličských sympatií bude důraz na osobní kontakt

Přílohy