Volby začínají. Rozhodněte, kdo povede kraj příští období

12.10.2012

Jihlavský deník | 12.10.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Iveta Danko


O 45 míst v krajském zastupitelstvu se uchází 644 kandidátů. Volební místnosti se otevírají dnes ve 14 hodin

Vysočina – Zůstane Kraj Vysočina pro nadcházející čtyři roky oranžový, nebo změní barvu? O rozložení sil v krajském zastupitelstvu rozhodnete během dneška a zítřka svými hlasy. Volby začínají.

Hlasovací lístek můžete vhodit do urny v 1137 volebních okrscích, jež jsou zřízeny v 704 vysočinských obcích. Volební místnosti se otevřou dnes ve 14 a uzavřou se ve 22 hodin. Zítra můžete hlasovat od osmi do 14 hodin. „První výsledky by se mohly na webu www.volby.cz objevit v sobotu po 15. hodině,“ řekla Jitka Číhalová, ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Jihlavě.

Jak rychle budou výsledky hlasování na internetu přibývat, záleží na šikovnosti volebních komisí. Jakmile sečtou hlasy, předají údaje v některém ze šestadvaceti přebíracích míst zřízených v sídlech pověřených úřadů. „Tam bude výsledky zpracovávat a zadávat do centrálního systému 300 lidí,“ uvedla Číhalová, „a protože bychom to pouze s našimi zaměstnanci nestíhali, najímáme si pracovníky z dotyčných pověřených úřadů.“

Zítra kolem osmé večer by mělo být jasné složení nového krajského zastupitelstva. „Definitivní výsledky však budeme znát až v noci, musíme totiž počkat, až ve 22 hodin uzavřou volební místnost v Pavlově na Pelhřimovsku, kde zároveň s krajským zastupitelstvem volí také obecní,“ upřesnila ředitelka jihlavského ČSÚ.

O 45 míst v krajském zastupitelstvu se uchází místo původních 647 kandidátů o tři méně. Z kandidátek byli odvoláni Jiří Lomák (SPOZ), Stanislav Kolda (Národní socialisté) a Miroslav Vašek (Suverenita Jany Bobošíkové). Vybírat můžete z osmnácti stran a politických uskupení.

Na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku budou lidé zároveň volit nové senátory. Pokud vítěz nevzejde z prvního kola, půjdou voliči k urnám ještě za týden.

Vedení kraje volíme již počtvrté. Prvních osm let vládla na Vysočině pravice, po posledních volbách žezlo přebrala levice. V čele regionu se postupně vystřídali lidovecký hejtman František Dohnal, Miloš Vystrčil z ODS a stávajícím hejtmanem je Jiří Běhounek za ČSSD. Kdo bude dalším hejtmanem, rozhodnou vaše hlasy.

Těch od roku 2000, kdy jsme v kraji volili poprvé, výrazně přibylo. Volební účast se zvýšila z prvotních 35,8 procenta na 44,88 procenta v roce 2008. Z 412 166 potenciálních voličů jich tenkrát odevzdalo obálku 184 455. Téměř čtyři tisíce hlasů však bylo neplatných. Abyste nešli k urnám zbytečně a svůj hlas nepromarnili, přečtěte si, jak na to. Hlasování bude probíhat podle mírně upravených pravidel. Hlavní změnu představuje tzv. kroužkování čili udělování preferenčních hlasů.

Přílohy