Volební guláš

31.08.2017

Mladá fronta DNES |Rubrika: Z domova | Strana: 4 | autor: Jakub Pokorný


Strany přiznávají, že nedokážou dodržet zákon omezující výdaje na kampaň. A už chystají změny.

Ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec včera v Senátu přiznal, že největší strana bude mít obrovský problém splnit nový zákon o pravidlech volebních kampaní.

Před pár dny mu totiž úřad dohlížející na kampaně napsal, že musí mít smlouvu na každou plochu, na kterou vylepí volební plakát.

Starec ale vysvětlil, že to by jich musel sehnat šest tisíc, protože právě tolik je obcí v Česku. V každé z nich je nějaká vývěsní skříňka, dveře od hasičárny, sloup veřejného osvětlení či strom, kam se s tichým souhlasem starosty dávají před volbami plakáty stran. A teď má být na každý smlouva.

Starec včera řekl, že je nemá šanci zajistit. „Jsme v pasti, tak hledejte jiné řešení. Vy nám pošlete 28. srpna nějaký výklad, ale my děláme kampaň už od května,“ řekl Starec do očí členům vedení úřadu na včerejším semináři v Senátu.

Letos prvně platí nový zákon o volebních kampaních, který děsí stranické sekretariáty.

Jednak zavádí celkový limit 90 milionů korun na kampaň, aby si žádný miliardář „nekoupil“ volby. Ukládá povinnost, aby se každý sponzor zaregistroval, aby každý plakát nesl „podpis“ zadavatele a zhotovitele, ale kromě toho strany musí vykázat a ocenit třeba i své dobrovolníky.

Aspoň si to tak představuje nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který už od června strany zásobuje svými stanovisky, co a jak mají dělat. Už také zahájil dvě správní řízení, kde hrozí sankce. Další jsou na cestě.

Volební poradna

Seminář svolal místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, který pozval vedení úřadu včetně předsedy Vojtěcha Weise a nejznámějšího člena, politologa Jana Outlého.

Pánové seděli na stupínku v Senátu a několik hodin fungovali jako poradna. Snažili se reagovat na dotazy a výtky přítomných politiků a volebních manažerů stran.

Hned na začátku udal diskusi tón Kubera, když od plic řekl, co si o zákoně myslí.

„Začnu citátem z Pelíšků. Na dnešním semináři budeme hledat odpověď, kde udělali soudruzi chybu. Volební kampaň se podle mě ponese v duchu udavačství. Nepočítejte také, pánové, že se s vašimi rozhodnutími někdo spokojí, budou žaloby, budou soudy,“ předpovídá Kubera. Zpochybnil třeba i základní smysl zákona, který chce po stranách vyúčtovat kampaň od chvíle, kdy se vyhlásí volby.

„Kampaň začíná dříve. Po zvolení kohokoli kamkoli už začíná kampaň pro další volby,“ argumentoval Kubera.

Úředníci z vedení úřadu byli po většinu semináře v defenzivě. Občas zodpověděli dotaz, občas připustili, že se nad některou složitější otázkou budou muset ještě zamyslet a vydají stanovisko později.

Aby to bylo ještě složitější, člen vedení úřadu František Sivera všechny varoval, že „názor členů úřadu ještě nemusí být názorem úřadu.“

Volební manažeři stran měli konkrétně obavu z pravidla, že kandidáti dělají kampaň „s vědomím stran“ – to znamená, že strana nese zodpovědnost i za kandidáta, který se utrhne ze řetězu a vylepuje svoje plakáty na vlastní pěst. „Vy to v úřadu berete tak, že s vědomím znamená automaticky se souhlasem. Ale tak to není. Když mě manželka pouští do hospody, je to s jejím vědomím, nikoli se souhlasem,“ vtipkoval senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Sivera také zmínil, že úřad po dlouhých diskusích určil, že registrovat se u něj musí lidé, kteří si vylepí plakát větší než formát A4. Ani pro babičku z vesnice, která si ho dá na vlastní plot, neplatí žádná výjimka. Kubera hned opáčil, že teď budou všude viset billboardy složené z malých čtvrtek A4.

„Třeba vás, pánové, zruší“

Zákon o volebních kampaních prosadila hlavně sociální demokracie, protože chtěla omezit ANO. Teď se ale k zákonu nikdo moc nehlásí.

Návrh na změny v zákoně avizovali včera komunisté, výhrady měli i zástupci ODS, ČSSD a TOP 09.

Komunistický poslanec Jan Klán přítomným členům úřadu dokonce sarkasticky řekl: „Já bych se nedivil, kdyby vás někdo zrušil.“ Outlého to však nerozhodilo.

„Někdo se vyjadřuje emotivněji. Úřad by měl ale zůstat nezávislý,“ sdělil Outlý.

Přílohy