Volební preference: Vítěz ČSSD. ANO přebralo voliče

29.08.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Reportéři Deníku


Jihlava – Sociální demokracie by měla být na Vysočině suverénním vítězem krajských voleb, které se uskuteční příští rok na podzim. Tak to vypadá podle výsledku šetření společnosti SANEP, která exkluzivně pro Deník zjišťovala volební preference vysočinských voličů. Dotazování probíhalo v červenci. Vedle ČSSD by se podle stejného průzkumu do krajského zastupitelstva dostali komunisté, zastupitelé za hnutí ANO, lidovci, regionální politici z uskupení Pro Vysočinu a občanští demokraté.

„Jak se s tím vypořádá ODS, to těžko momentálně říci. Minule dost propadla, a pokud se s tím bude chtít nějak poprat, bude muset asi obměnit kandidáty,“ řekl k průzkumu společnosti SANEP jihlavský sociolog Daniel Hanzl. Narážel na fakt, že v posledních krajských volbách na podzim roku 2012 občanští demokraté získali 10,29 procenta hlasů. Čtyři roky předtím přitom obsadili pomyslnou druhou pozici za vítěznou ČSSD, když v roce 2008 ve volbách do vysočinského zastupitelstva dostala ODS od voličů 21 procent hlasů. V týchž volbách zvítězila sociální demokracie na Vysočině s téměř čtyřiceti procenty hlasů.
„Na stabilní voličskou základnu se snad může spolehnout jen KSČM a ČSSD, jejichž voliči mají silnou volební morálku. To znamená, že chodí volit prakticky vždy, a proto stranám určitá procenta stále zůstávají. Jsou to především hlasy od starších a sociálně slabších lidí,“ poznamenal Hanzl.

Útěk k populismu

Podle něj proto musí také volit určitou předvolební strategii ostatní politické subjekty a mnohdy zkoušet nějaký výjimečný program. „Tedy, kdo nabídne zajímavější a mnohdy se dá říci i více populistické výkřiky, ten dostane více hlasů. Proto často vítězí i strany s nejasným programem,“ zamyslel se nad možnou politickou rétorikou Hanzl.
Podle krajského zastupitele, senátora a také předsedy regionálního sdružení ODS na Vysočině Miloše Vystrčila se budou občanští demokraté snažit upozorňovat na to, čeho v regionální politice v roli krajské opozice dosáhli. „Naši zástupci v zastupitelstvu, v komisích ve výborech a dalších krajských i jiných orgánech byli vidět a slyšet. Přispěli jsmek lepší kontrole hospodaření kraje,“ uvedl některé příklady. To, že jim aktuální průzkum volebních preferencí přisoudil roli volebního outsidera, protože by podle tohoto šetření ODS získala jen 5,2 procenta, Vystrčila nijak netěší. „Naše výchozí pozice není jednoduchá. Naštěstí podobně jako v komunálních volbách i v krajských volbách mají voliči pořád reálnou možnost posuzovat kandidátky volebních stran přímo podle kvality konkrétních kandidátů. Jsem přesvědčen, že my kandidátku ODS na Vysočině obsadíme kvalitními, zkušenými a poctivými lidmi,“ řekl.
Slušný volební zisk by mohlo v příštích krajských volbách podle průzkumu předvést hnutí ANO ministra financí a podnikatele Andreje Babiše. „Výsledkům našich volebních preferencí nepřikládám příliš váhu. Tyto dotazníky vyplňují většinou maminky na mateřských místo respondentů a nemyslím si, že by o něčem vypovídaly,“ odvětil Radek Popelka (ANO), zastupitel města Jihlavy.
Jak vyplývá z průzkumu, ANO zřejmě přebralo značné množství potencionálních voličů pravicových občanských demokratů i TOP09, která by se podle průzkumu do vysočinského zastupitelstva ani nedostala, byť je výsledek z průzkumu v rámci statistické odchylky, která by mohla znamenat i možné překročení pětiprocentní uzavírací klauzule pro případný zisk nějakého zastupitelského křesla.
Zatím poměrně jasnou pozici coby vítěze příštích krajských voleb si udržují sociální demokraté. Podle zastupujícího místopředsedy ČSSD na Havlíčkobrodsku Miloše Uchytila ale strana nemůže usnout na vavřínech díky příznivým volebním preferencím, přestože jsou oproti posledním krajským volbám zhruba o sedm procent nižší.
„Strana, která během osmi let prokázala,že umí řídit chod kraje, nemůže mít nižší nároky než že ve volbách zvítězí. ČSSD se snaží pracovat ve prospěch obyvatel Vysočiny. Je to vidět na opravených silnicích, rekonstruovaných budovách škol, nemocnic a sociálních služeb,“ poukázal Uchytil na to, o co by se mohla mimo jiné opírat předvolební kampaň vysočinské sociální demokracie.
Přesto není podle sociologa Hanzla snadné odhadnout, na čem budou stát předvolební témata. „Aféry, které se odehrály v krajské politice za toto volební období, se poměrně rychle zapomínají, stejně jako některé přešlapy hejtmana, takže když to nikdo před volbami nevytáhne, bude se debata zřejmě točit kolem něčeho úplně jiného,“ podotkl.

Přílohy