Vyprávěl o perzekuci rodiny. O svém členství v KSČ lhal

15.10.2016

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 17 | autor: Radek Laudin, Hana Jakubcová


Povolební vyjednávání na Vysočině dostává tragikomický nádech. Nejprve hnutí ANO odmítlo spolupracovat s komunisty ve vedení kraje. A teď vyšlo najevo, že lídr ANO Josef Pavlík zapíral svoje členství v předlistopadové KSČ. Bude dál jednat o nové krajské vládě, nebo kvůli lhaní zmizí z politické scény?
Věří mu ještě možní koaliční partneři a jeho vlastní spolustraníci?

VYSOČINA Byl začátek letošního září a lídr ANO Josef Pavlík ochotně vyprávěl o tom, jak si jeho rodina z matčiny strany v padesátých letech užila svoje s komunistickým režimem. Jeho děda prý nechtěl vstoupit do družstva v rámci kolektivizace. A tak ho vystěhovali ze statku v obci Zminný nedaleko Pardubic. „Dědu pak dvakrát zavřeli, celkem na čtyři a půl roku. Po propuštění dělal pomocného dělníka na dráze. Moji maminku, tedy jeho dceru, kvůli tomu vyhodili v padesátých letech z gymnázia. Byla to perzekuce se vším všudy,“ popsal Pavlík.
A dodal, že jeho příbuzným po roce 1989 statek vrátili i s desítkami hektarů polí a lesů.

Všechno je jinak

Následně padla otázka, jestli Pavlík sám byl někdy členem politické strany. „Ne, ne, ne,“ řekl v září dokonce třikrát za sebou. „Nabídky jsem odmítal. Bránil jsem se docela statečně,“ dodal. A na doplňující dotaz, jestli ho někdy „lámali“ ke vstupu do KSČ, odvětil: „Lámali. Naštěstí jsem členem KSČ nebyl.“
Včera ale Jihlavské listy přinesly informaci včetně potvrzujícího dokumentu, že Pavlík nemluvil pravdu. On to sám pak potvrdil i MF DNES. A začal mlžit. „Já jsem to bral tak, že se ptáte na minulost, která byla po roce 1989,“ vysvětloval včera, proč svoje členství nepřiznal už v září.
Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. A měl na sobě někdy jejich uniformu? „Nevzpomínám si. Akorát je možné, že z recese někde na oslavě,“ dodal na otázku, jestli se ještě nemůže objevit jeho fotka jako milicionáře. Jeho kolegové v hnutí ANO byli včera z Pavlíkova zapírání rozčarovaní. Sám lídr jel ještě v pátek do Prahy, kde se měl setkat s vedením hnutí ANO.
Mluvčí hnutí Lucie Kubovičová včera odpoledne nevěděla, jestli bude Pavlík stažen z povolebních vyjednávání. „Taková informace se ke mně nedostala,“ uvedla.
Krajský šéf ANO Josef Kott poznamenal, že Pavlík dříve v hnutí pouze připustil svoji kandidaturu na člena komunistů před rokem 1989. Že to bylo jinak, se Kott dozvěděl až ve čtvrtek. „Detailně jsme neměli šanci to zjišťovat, to by se tomu musel někdo věnovat na plný úvazek. Pro mě je v danou chvíli důležité, že pan Pavlík má čisté lustrační osvědčení a kontrolu od Národního bezpečnostního úřadu,“ řekl Kott.
S hnutím ANO si plácli sociální demokraté, budou spolu v nové krajské koalici. Teď k sobě hledají třetí stranu. Krajský šéf ČSSD Petr Krčál zaznamenal Pavlíkovy vytáčky ohledně členství v KSČ.
„K tomu musí zaujmout stanovisko on sám a věrohodně se obhájit. ANO ale neztělesňuje pouze pan Pavlík. Je tam řada dalších nově zvolených zastupitelů,“ uvedl Krčál.
ČSSD chtěla udělat s ANO vládu za tiché podpory komunistů. ANO to ale odmítlo.

ODS: Působí to zajímavě

Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) není problém v tom, že byl Pavlík v KSČ. „Problém je v tom, že on byl člen KSČ a neřekl to, zatajil to, lhal. Zajímavě působí, že uvedl, že jeho rodina byla perzekvována. A následně vstoupil do KSČ. Je to otázka důvěryhodnosti toho člověka. A pokud je v čele nějaké kandidátky, tak potom je to o důvěryhodnosti celého toho uskupení na krajské úrovni,“ míní Vystrčil, který patří mezi vyjednavače o nové vládě Vysočiny.
Nechtěl dodat, jestli Pavlíkovo kličkování ovlivní stanovisko ODS při dohadování.
Lídr lidovců Jaromír Kalina bude chtít slyšet přímo od Pavlíka, jak to celé bylo. „To je věc, kterou on mi musí potvrdit. Pokud bude důkaz, že je to pravda, tak si myslím, že by se měl pan Pavlík k tomu postavit. Každý si to musí vyhodnotit sám. Já na jeho místě bych se vzdal mandátu,“ popsal Kalina.
Lídr Starostů pro Vysočinu Lukáš Vlček míní, že Pavlíkovy problémy teď můžou ovlivnit celé hnutí ANO na Vysočině.
„My samozřejmě ctíme nějakou presumpci neviny, na druhou stranu je času tak málo, že tohle musíme nějakým způsobem zohlednit,“ sdělil Vlček.
A chce se podívat na dokument dokazující, že Pavlík zatajoval tu část svého životopisu, která pro něj teď není pohodlná.
Další kolo povolebních vyjednávání začne v neděli dopoledne. Nyní jsou na tahu sociální demokraté.

Detailně jsme neměli šanci to zjišťovat, to by se tomu musel někdo věnovat na plný úvazek.

Přílohy