Výroky, které zazněly ve Sněmovně při jednání o důchodové novele

22.08.2018

Zpravodajství ČTK | 17:58 | Rubrika: for pol pod sop


Praha 22. srpna (ČTK) - Sněmovna dnes po tříhodinovém jednání schválila důchodovou novelu se změnou penzí. Největší spor byl o to, komu by se měl o 1000 korun zvýšit důchod a kdy. Vládní verze přiznává tisícikorunu lidem nad 85 let, senátní návrh po 25 letech v penzi. Na schůzi zazněly mimo jiné tyto výroky:

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD):
"Pokud by prošel senátní návrh, tak bychom museli dodatečně během několika málo týdnů vydat dalších 400 tisíc rozhodnutí o zvýšení důchodů o tisíc korun. Pokud to plátci důchodů budou muset posuzovat u každého pojištěnce, nelze tento nápor zvládnout. Došlo by ke kolapsu důchodového systému."

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura:
"Přijde mi komické, když stát vynakládal miliardy a miliardy na informační systémy, aby mi někdo v roce 2018 vážně tvrdil, že IT systém nezná datum nástupu do penze! Pokud ano, pak je to fatální selhání těch, kteří tam ty IT systémy nakupovali".
"Hlavní nedostatek senátního návrhu je jednoznačný - nepřišel s tím nikdo ani z ČSSD, ani z hnutí ANO. A to se neodpouští".

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO):
"Návrh Senátu je méně spravedlivý. Došlo by tak například k potrestání všech, kteří pracovali či pracují i po dosažení důchodového věku, a do systému tak přispívají více prostředků a čerpají z něj kratší dobu".

Senátor ODS Miloš Vystrčil:
"Kdo bude hlasovat pro senátní návrh, ten podpoří většinu těch, co mají dneska nejnižší důchody. Kdo bude hlasovat pro vládní verzi, tak z této skupiny vyjme zhruba 130.000 důchodkyň-matek, které mají v této zemi vůbec nejnižší důchody."


Poslanec STAN Petr Gazdík:
"Senátní návrh je mnohem spravedlivější zejména k ženám. Velmi mě překvapuje, že právě za tuto změnu neplédují dvě ženy ve vládě, a to jak ministryně práce a sociálních věcí, tak ministryně financí."
"Když něco nechceme, tak řekneme, že připravíme nové řešení, systémovější řešení, lepší. A moje mnohaletá zkušenost ze Sněmovny je, že se pak nestane vůbec nic."

Místopředsedkyně klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová k senátní verzi:
"Ano, je to legislativně špatně, technicky je to špatně, ale otevřeně říkám, že mají pravdu. A potom chcete po KSČM, aby pro to nehlasovala, protože nám to zvyšuje dopady do státního rozpočtu a nejde to zrealizovat. To opravdu od nás nikdo nemůže chtít. Protože my v koalici nejsme."

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný:
"Pokud většinově podpoříme pozměňovací návrh Senátu, tak to nezruinuje státní rozpočet."

Místopředsedkyně klubu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová:
"Kde je vůle, tam je cesta. Opět argumentovat tím, že něco nejde kvůli systémům, které používají na ministerstvu práce, je jenom nedostatek projevení té vůle."

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík k senátní verzi:
"Z našeho pohledu je velmi nešťastné bonifikovat předčasné odchody do důchodu a penalizovat lidi, kteří do toho důchodu odcházejí později dobrovolně."

Přílohy