Vysočina chce od ministerstva studii o těžbě uranu u Brzkova

20.11.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (ČTK); Věra Stejskalová


Krajští zastupitelé doporučili krajské radě navázat dialog s obcemi, kde chce stát těžit

Jihlava – Vedení Kraje Vysočina bude od Ministerstva průmyslu a obchodu požadovat studii ke zvažovanému otevření uranového dolu u Brzkova na Jihlavsku, aby mohly být posouzeny možné dopady těžby uranové rudy na tento region. Zastupitelé kraje se na tom dohodli na úterním zasedání. Návrh předložila opozičníODSa lidovci.
Studii proveditelnosti využití brzkovského ložiska zpracoval pro ministerstvo státní podnik Diamo, který těží uran v Rožné na Žďársku. V Rožné je poslední fungující uranový důl ve střední Evropě, zásoby uranové rudy tam však docházejí. Proto ministerstvo zvažuje otevření nového menšího uranového dolu u Brzkova. Podle informací z tiskového odboru ministerstva by měla být studie předložena vládě do konce tohoto měsíce. V ní je dán možný termín ukončení legislativní přípravy k otevření ložiska na rok 2019.
Krajští zastupitelé zároveň doporučili krajské radě navázat dialog s obcemi, jichž by se těžba uranu dotýkala. Kromě Brzkova je to obec Věžnice a města Přibyslav a Polná. Krajská rada už v létě, aniž obce informovala, schválila návrh aktualizace Politiky územního rozvoje ČR, obsahující vymezení plochy a stanovení územních podmínek těžby uranu jižně od Přibyslavi. „Rada kraje v žádném případě nerozhodovala o zahájení těžby,“ řekl k tomu hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj by uranové ložisko mělo být chráněno. O těžbě se podle něj v nejbližších letech neuvažuje, o čemž prý hejtmana ubezpečil ministr průmyslu.
Podle Miloše Vystrčila, zastupitele kraje a senátora za ODS, se stát snaží udělat všechny „papírové“ kroky potřebné k otevření dolu. „Už existuje plán, který je přímo popsán ve studii proveditelnosti, aby tam v roce 2022, teoreticky, mohl být otevřen uranový důl,“ řekl.
Stát by měl podle něj otevřeně dopředu říci, proč to chce realizovat a za jakých podmínek. „A to se dneska neděje,“ řekl Vystrčil.
Opozice dnes také chtěla, aby se zastupitelé postavili proti schválení tohoto bodu aktualizace Politiky územního rozvoje, ale s tím neuspěla. Brzkovský starosta Aleš Bořil (nestraník) po jednání řekl, že ho to mrzí. „Aspoň ty dva body se podařilo prosadit, že se s námi kraj pokusí komunikovat,“ uvedl.
Záměr vytěžení ložiska uranu u Brzkova podpořil v březnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při srpnové návštěvě Rožné řekl, že konečné rozhodnutí o zahájení těžby asi udělá až příští vláda kolem roku 2018, do té doby je podle něj potřeba připravit podmínky pro těžbu.
Petici proti těžbě u Brzkova pak podepsalo 1 700 lidí. Zářijového pochodu proti uranu se v Brzkově zúčastnilo 150 lidí. Minulý týden se v Polné a v Přibyslavi konaly besedy, jichž se poprvé kromě odpůrců těžby zúčastnil i zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přílohy