Vysočina se nehlásí o případnou škodu vzniklou předražením sypačů

27.01.2015

Zpravodajství ČTK | 13:44 | Rubrika: Právo a krimi - Jihlavský kraj | autor: vst


 Jihlava 27. ledna (ČTK) - Kraj Vysočina se v trestním řízení nehlásí o případnou škodu, která podle policie vznikla kvůli předražení nákupu sypačů pro krajské silničáře v roce 2009. Podle Útvaru odhalovaní korupce a finanční kriminality by mělo jít o 33 milionů korun. Kvůli zakázce jsou od loňského května obviněni náměstek hejtmana Libor Joukl a šéf krajských silničářů Jan Míka, oba jsou členové ČSSD.


 Postup sociálnědemokratického vedení kraje na dnešním jednání krajského zastupitelstva kritizovala opoziční ODS, svůj návrh na usnesení během hodinové debaty ale neprosadila.

 O tom, že kraj nebude v této kauze týkající se nákupu 28 sypačů Iveco uplatňovat práva poškozeného, rozhodli krajští radní loni 2. prosince. "Kraj neeviduje žádnou škodu, která by vznikla z veřejné zakázky," zdůvodnil dnes hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) postoj rady. Žádnou škodu podle něj v tomto případě nevyčíslila ani Krajská správa a údržba silnic, která je příspěvkovou organizací kraje.

 Zastupitel Ota Benc (ODS) oponoval tím, že kraj je povinen chránit svůj majetek. Navrhl, aby zastupitelé uložili radě se o práva poškozeného ještě přihlásit. Krajský zastupitel a senátor za ODS Miloš Vystrčil podotkl, že při uplatnění tohoto práva je možné vymáhat škodu, jen pokud o ní rozhodne soud. "Kraj tím nepředjímá, že byl spáchán trestný čin, kraj není soudce ani vyšetřovatel," řekl.

 Hejtman označil návrh opozice za politickou a mediální hru. Podle něj žádné pochybení při nákupu sypačů nenastalo. "Nakonec se ukáže, že Kraj Vysočina nakoupil tyhle mašiny ještě levněji než mnozí další," uvedl. V případě, že by skutečně byla nějaká škoda prokázána, má kraj podle hejtmana možnost uplatňovat náhradu škody v civilním procesu.

 Krajští silničáři se naopak již dříve přihlásili jako poškození v jiné kauze, která se týká předražených zakázek na měření hluku. Podle policie měla vzniknout škoda nejméně za 2,5 milionu korun, za což dvěma obviněným mužům hrozí vězení až na osm let. Jedním obviněným je bývalý náměstek silničářů. Kriminalisté ukončili vyšetřování v červnu 2013, kauzu nyní řeší Okresní soud v Jihlavě.

Přílohy