Vysočinská ODS nechce spolupráci s hnutím ANO

24.10.2017

Jihlavský deník | Rubrika: Vysočina | Strana: 3 | autor: (mm)


Jihlava – Jediná vysočinská poslankyně za ODS Miroslava Němcová včera odmítla spekulace, že by ODS hodlala na vládní úrovní spolupracovat s vítězem voleb, hnutím ANO Andreje Babiše.

„Izolovaný hlas Václava Klause mladšího nepřeceňuji.

On se stal takovou oblíbenou hračkou, která v eteru něco říká. Směrodatný je hlas předsedy ODS Petra Fialy a ten říká, že s ANO spolupracovat nebudeme,“ popsala situaci Němcová.

„Žádná rozumná koalice se nerýsuje,“ uvedla. Němcová by si dovedla představit spolupráci s hnutím STAN, TOP 09 a lidovci. „Tyto hlasy však nestačí,aby taková koalice mohla vzniknout,“ popsala situaci. Podle ní míří ODS do opozice. „Opozice, to není žádná ostuda,“ popsala svou zkušenost poslankyně, která prošla úspěšně už šestými volbami a příští rok v červnu už bude v Parlamentu pracovat dvacet let. Místopředseda ODS senátor Miloš Vystrčil se rovněž ostře vymezil proti výrokům Václava Klause mladšího, které připouštěly vznik vlády s ANO. Podle něj na žádném z regionálních a ani vrcholných jednání neslyšel nějaké hlasy, které by chtěly spolupracovat s ANO. „Hned po volbách zasedlo vedení ODS a řeklo, že spolupráce s ANO nepřipadá v úvahu,“ potvrdil.

„V roce 2013, kdy ODS v Praze dostala méně hlasů než nyní, získala Miroslava Němcová 26 tisíc preferenčních hlasů, což je 38 procent hlasů voličů. Kroužkovali ji dva voliči z pěti. Václava Klause mladšího pouze jeden volič z pěti. Miroslava Němcová byla tedy dvakrát lepší než Václav Klaus mladší,“ řekl Miloš Vystrčil s odkazem na svou profesi učitele matematiky a fyziky.

Přílohy