Vystrčil: Odrazili jsme se ode dna

13.10.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Volby | Strana: 6 | autor: (jko)


Jihlava, Telč – Výsledky ODS v rámci Vysočiny jsou podle senátora a předsedy regionálního sdružení strany Miloše Vystrčila mnohem lepší než po volbách do Evropského parlamentu. Senátor proto tuto skutečnost vnímá jako pozitivní signál do budoucna.

„Výsledek odpovídá možnostem, které ODS v současné době má. Dá se říci, že jsme se odrazili ode dna a znovu se nadechujeme,“ poznamenal Vystrčil k volebnímu výsledku ODS v kraji. Oproti roku 2010 na Vysočině ODS ztratila více než sto křesel zastupitelů. Zatímco v roce 2010 jich získala 252, letos pouze 145.
Na Jihlavsku Vystrčila potěšilo jasné vítězství ODS v Brtnici, kde lidé ocenili práci současného vedení radnice ve složení Stanislav Jirků a Miroslava Švaříčková. „Ukázalo se, že se vedení radnice těší velké oblibě a voliči je podpořili. Podobně úspěšní jsme byli například v Hodicích a nebo v rámci velké koalice ve Velkém Meziříčí. Máme mezi sebou schopné lidi, kteří svou prací dokázali voliče přesvědčit, i když situace na celostátní úrovni není pro ODS příznivá,“ řekl Vystrčil. Do budoucna proto ODS podle něj může navázat na svou éru z let 2006 a 2010.
Volební výsledek v Jihlavě, který byl mírně nad hranicí jedenácti procent, hodnotí vysočinský předseda ODS jako velmi slušný. „V Jihlavě prošla ODS těžkou zkouškou, kdy ji opouštěli členové, kteří se v těchto volbách objevili na konkurenčních kandidátkách a až na výjimky neuspěli. Odpadlíky jsme jednoznačně porazili,“ poznamenal Vystrčil. V rámci povolebních vyjednávání má ODS podle něj nezanedbatelnou pozici. V právě skončeném volebním období přitom ODS v Jihlavě obsadila funkci primátora, a to na základě dohody v rámci koalice se sociální demokracií a lidovci. To se po těchto komunálních volbách s vysokou mírou pravděpodobnosti opakovat už nebude.
Podle Vystrčila se nyní ODS na Vysočině musí naučit pracovat v opozici a měla by si připravit takovou výchozí pozici, ze které se bude moci vrátit opět na politické výsluní.

Přílohy