Vystrčil (ODS): Senát odmítl povinné kontrolní hlášení živnostníků

10.12.2014

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Politici voličům | Strana: 0 | Autor: ODS


Senát dnes vrátil zpět k projednání Poslanecké sněmovně vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty se dvěma pozměňovacími návrhy.

“Tato novela zákona komplikovala život drobným podnikatelům a živnostníkům, kteří jsou čtvrtletními plátci DPH a nutila je, aby k tomu každý měsíc podávali kontrolní hlášení. Toto opatření jsme podpořit nemohli a prosadili jsme, aby kontrolní hlášení bylo u těchto podnikajících fyzických osob také podáváno čtvrtletně. Dochází tedy, oproti původnímu návrhu, k zásadnímu snížení jejich administrativního zatížení. To, že nám byl předložen nekvalitní materiál dokazuje také fakt, že pozměňovací návrhy podpořili i někteří senátoři za hnutí ANO,“ komentoval rozhodnutí Senátu místopředseda Miloš Vystrčil.

“Občanští demokraté podporují opatření posilující výběr daňových nedoplatků, ale ne tak, že budou poškozování poctiví podnikatelé, kteří budou místo podnikání vypisovat jakési registrační formuláře,“ dodal předseda klubu senátorů Jaroslav Kubera.

Druhý pozměňovací návrh předložil senátor Jiří Oberfalzer a jeho přijetí zajistilo vznik přechodného období a tím i férové podmínky pro dokončení například výstavby sociálních bytů nebo zainvestování stavebních pozemků a jejich následný prodej.

“Tento návrh umožňuje dokončit projekty v duchu počátečních podmínek. Tím nedojde k jejich zdražení o 21 %.  Je to dobrá zpráva například pro všechny investory i třeba mladé rodiny, které si pořizují vlastní bydlení a již do něj investovaly,“ dodává senátor Jiří Oberfalzer.

Přílohy