Vzestup ODS i Pirátů, pád ČSSD

28.05.2019

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 16 | Autor: Ilona Zelníčková


Na Vysočině získalo ve volbách do Evropského parlamentu nejvíce hlasů ANO – přes 20 procent 

VYSOČINA Jako test voličské přízně pro krajské volby, které budou příští rok, vnímají vysočinští zástupci politických stran výsledky právě skončených voleb do Evropského parlamentu. 

Nejvíc hlasů získalo na Vysočině hnutí ANO, které zvítězilo před ODS a Piráty. Na čtvrtém místě je KDU-ČSL. ČSSD skončila z velkých stran poslední, získala v kraji 5,09 procenta. Pětiprocentní hranici překonaly ještě koalice STAN a TOP 09, dále SPD a KSČM. 

Krajské výsledky víceméně kopírují ty celorepublikové. Podle sociologa Daniela Hanzla jsou letošními jasnými vítězi voleb do Evropského parlamentu ODS a Piráti. 

„Hnutí ANO se prakticky usadilo na své voličské základně. Z výsledků je evidentní, že populistické strany SPD a ANO odebírají voliče ČSSD a KSČM, které ve volbách totálně propadly. Trošku propadají i konzervativní strany středu, jako je KDU-ČSL a STAN a TOP 09. Naopak vidím velké vzedmutí ODS,“ okomentoval výsledky voleb do Evropského parlamentu sociolog Hanzl. 

Hnutí ANO dostalo na Vysočině 20,4 procenta hlasů, oproti minulým evropským volbám to je o 6,3 procentních bodů víc. 

Procentuálně nejvíce hlasů získalo hnutí ve Sloupně na Havlíčkobrodsku, a to 73,33 procenta. Oproti předloňským sněmovním volbám ANO nejvíce posílilo v Meziříčku na Třebíčsku, kde si polepšilo o 34 procentních bodů. 

„Jsme s výsledkem maximálně spokojení. Přiznám se, že jsem čekala vítězství, ale konečný výsledek považuji za veliký úspěch,“ uvedla poslankyně Monika Oborná, krajská předsedkyně hnutí ANO. 

Někde radost a spokojenost, jinde zklamání a kritika 

Letošní eurovolby byly podle Oborné testem domácí politické situace. „Jako hnutí ANO jsme potvrdili, že máme na české politické scéně svou pozici. Znamená to pro nás obrovský impulz do budoucna. Chceme teď veškeré své síly napnout do krajských voleb, které nás čekají příští rok,“ dodala Oborná. 

Hned druhé místo za hnutím ANO získala ODS. Strana si oproti volbám v roce 2014, kdy se musela spokojit se 6,7 procenta, nyní výrazně polepšila a získala 13,2 procenta hlasů. 

„Beru to tak, že jsme udělali další krok k posílení důvěry občanů v ODS. Myslím, že naše zodpovědná a realistická politika získává více a více příznivců,“ hodnotil senátor a místopředseda strany Miloš Vystrčil. 

I on přiznává, že hlavním cílem pro stranu jsou volby do Poslanecké sněmovny a krajské volby. „Cítím vděk k voličům, že po letech, kdy o nás trochu pochybovali, se k nám začínají vracet,“ připomněl Vystrčil. Zásluhu na tom podle něj má i vysočinská šestka na kandidátce strany – Eva Decroix, která v kraji získala 13,8 procenta preferenčních hlasů. Z toho na Jihlavsku dokonce 30 procent. 

Těsně za ODS skončili na Vysočině Piráti, kteří získali 13,1 procenta hlasů. „S výsledkem jsem spokojená, jen bychom měli být příště možná trochu pokornější v očekávání výsledku a více se zaměřit na naše stabilní voliče, než se nechat strhnout k mediálnímu boji o voliče jiných stran,“ míní předsedkyně Pirátů na Vysočině Michaela Vodová. 

Naopak ztratila KDU-ČSL, která před pěti lety evropské volby na Vysočině vyhrála. A jen těsně překročila pětiprocentní hranici ČSSD, která získala 5,09 procenta hlasů, zatímco před pěti lety to bylo 14,28 procenta. 

„Vnímám to jako výrazný propad, i když Vysočina si může fandit, protože společně se Zlínským krajem přelezla pět procent. Ale to pro mě není výsledek. Je to na hlubokou sebereflexi. Budu chtít slyšet od Jana Hamáčka a vedení sociální demokracie, co v nadcházejícím krátkém období udělat pro přípravu na krajské volby. Jak vidět, žádný výrazný odraz ode dna tam není,“ konstatoval krajský předseda ČSSD Petr Krčál. 

Lidé ve víkendových volbách rozhodovali o 21 zástupcích, kteří zasednou v Evropském parlamentu. Vysočina svého člověka v evropském parlamentu mít nebude. 

Přesto dva nově zvolení poslanci mají k Vysočině velmi blízko. Jedním z nich je Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který pochází z Havlíčkova Brodu, ale trvale žije v Hradci Králové. V Evropském parlamentu zasedá od roku 2014 a letos svůj mandát obhájil. Angažoval se například v případu dětí Michalákových odebraných norským Barnevernetem a zabýval se i zlepšením života kolem vodní nádrže Švihov na Pelhřimovsku. 

Druhým je někdejší velitel společných sil Armády ČR, který v roce 2012 odešel do výslužby v hodnosti generálmajora – Hynek Blaško (SPD). V minulosti zasedal v zastupitelstvu Kraje Vysočina za Stranu práv občanů, za kterou také neúspěšně kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2017. Loni se ucházel o senátorský mandát na Chrudimsku. V roce 2009 mu slovenský pedofil v Havlíčkově Brodě znásilnil a zavraždil jeho devítiletého syna. 

Výsledky Jak dopadly eurovolby v kraji 

Kraj Vysočina ANO 20,4 % ODS 13,2 % Piráti 13,1 % KDU-ČSL 12,9 % Největší vysočinská města Havlíčkův Brod ANO 21,87 % ODS 15,13 % Piráti 13,76 % SPD 10,02 % Jihlava ANO 21,15 % ODS 17,42 % Piráti 13,97 % SPD 11,73 % Pelhřimov ANO 19,44 % ODS 18,95 % 

Piráti 13,34 % Koalice STAN, TOP 09 10,16 % Třebíč ANO 22,17 % Piráti 13,47 % SPD 11,90 % ODS 11,82 % Žďár nad Sázavou ANO 21,57 % ODS 14,60 % Piráti 12,32 % KDU-ČSL 11,75 % Nejvyšší volební účast Vanůvek (Jihlavsko) 74,19 % Nejnižší volební účast Kalhov (Jihlavsko) 12,62 % Zdroj: volby.cz, ČTK

Přílohy