Vzpomínka na faráře Václava Drbolu

03.08.2013

ČT 24 | 18:00 | Pořad: Události v regionech - víkend


Barbora TELFEROVÁ, moderátorka
--------------------
V Babicích na Třebíčsku si dnes připomněli výročí 62 let od popravy faráře Václava Drboly. Dnes mu v obci slavnostně odhalili bustu. Farář byl odsouzen k trestu smrti spolu s dalšími 10 lidmi ve vykonstruovaném politickém procesu v souvislosti s takzvaným babickým případem.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Václava Drbolu, tehdejšího faráře z Babic, popravili 3. srpna 1951. Ve vykonstruovaném politickém procesu spolu s ním odsoudili k trestu smrti dalších 10 lidí a stovku dalších uvěznili. Faráře předtím StB mučila a přinutila k přiznání, že se podílel na vraždě tří komunistických funkcionářů.

Jan RŮŽIČKA, historik
--------------------
Byla to vražda, ale v těch 50. letech rozhodně jako vražda nebyla vyšetřována. Stala se jen záminkou silnou propagandistickou záminkou pro to, jak odsoudit lidi  nepohodlné k režimu.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Zastřelení funkcionářů dodnes na schodišti místního obecního úřadu připomínají stopy kulek a na návsi také velký betonový památník z období normalizace. Podle organizátorů akce je ale potřeba připomínat také oběti komunistických represí.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Nyní konečně je tady důstojný památník, který připomíná to, že ty události, které se staly, byly nespravedlivé, ty lidi byli nespravedlivě odsouzeni a popraveni.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Na počest obětem se konala mše, otevřeli výstavu a odhalili bustu. Veškeré sobotní akce v Babicích organizátoři pojímali jako den smíření.

Petr PILER, farář babice
--------------------
Nad celým krajem jako kdyby stále byla kletba neodpuštění, takže takové velké přání moje, farnosti, církve je, aby v dalších generacích došlo ke smíření, aby ti lidé si odpustili.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Bustu za 200 tisíc korun zaplatili místní farníci zatím z poloviny. Na zbývajících 100 tisíc korun vyhlásili veřejnou sbírku. Radovan Daněk, Česká televize, Babice na Třebíčsku. 

Přílohy