Z jednoho pekla Pejchla vyhnali, do jiného vstoupil

14.11.2011

Mladá fronta DNES, Strana 1, Vysočina (Martin Vokáč)


HAVLÍČKŮV BROD, KYJOV - Za několik dní tomu bude pět let, co v Havlíčkově Brodě prožíval nejhorší chvíle kariéry. A po těch letech jako by se černá můra vracela. V jiné podobě, ne tak drastické, nicméně skončit může stejně.

Řeč je o Josefu Pejchlovi. Před pěti lety stál v čele nemocnice v Havlíčkově Brodě. Měl „štěstí“ na zdravotníka Petra Zelenku, který pacientům píchal do žil heparin, a sledoval marný boj lékařů se záchranou jejich života. Na přelomu listopadu a prosince to bude pět let, kdy se dosud nevídaný případ dostal na veřejnost.

Tehdejší události stály Pejchla místo. Kraj ho po pár dnech odvolal. A v podobné situaci stojí Josef Pejchl i dnes. Je tomu rok, kdy nastoupil jako ředitel nemocnice v Kyjově na jižní Moravě. Po celou dobu ho provází spory s lékaři i primáři. Ti si na Pejchla stěžují, píší petice a žádají jeho hlavu.

Z jednoho pekla ho vyhnali, do jiného vstoupil

Podle Josefa Pejchla jsou však argumenty lékařů jen fámy. „Situace není až tak vyhrocená. Mediální obraz vytváří skupinka jedinců, kterých se dotkly změny a oni se s nimi nemohou smířit,“ říká.
Změn přichystal pro kyjovskou nemocnici hned několik. Do vedení zdravotnického zařízení se pustil se stejnou vervou, s jakou nastoupil do Havlíčkova Brodu. A okamžitě začal nalézat kostlivce poschovávané po skříních. „Situaci zkomplikovaly aféry s alkoholem na pracovišti a krádeže léků na pohotovosti, předražené dodávky léků, neplatné smlouvy, podezřelé nákupy materiálu a podivné servisní smlouvy,“ vysvětluje s tím, že do záležitostí byli zataženi zaměstnanci. A ti se teď mstí.

Úspěšný a energický

Že je Josef Pejchl velmi energický člověk, který své práci dává maximum a žije pro ni, potvrdili i jeho bývalí kolegové z havlíčkobrodské nemocnice, nynější ředitel a tehdejší lékařský náměstek Vít Kaňkovský i třeba bývalý vysočinský hejtman Miloš Vystrčil. „Velmi svědomitý člověk, zapálený do práce. Úspěšně se snažil nemocnici pozvednout, modernizovat ji,“ říkají shodně.
Podle dalších ale hůře zvládal krizové situace. Do té největší se dostal před pěti lety, kdy se začala rozkrývat záhadná úmrtí na ARO. Po pár dnech ho kraj z funkce odvolal. „Důvodem odvolání je absence nutné komunikace s krajem jako zřizovatelem nemocnice a vážná manažerská pochybení,“ vysvětloval tehdy Vystrčil. Pejchlovi vyčítal otálení s podáním trestního oznámení i to, že kraj o situaci důkladně neinformoval.
V ten moment nastal mezi oběma muži rozkol. Podle Pejchla takové jednání nebylo od Vystrčila chlapské. „Mým odvoláním chtěl uklidnit veřejnost, i když mi tvrdil, že je to nespravedlivé a že za nic nemohu,“ vzpomíná.

Do minulosti se nikomu nechce

Pan Pejchl prošel těžkým obdobím, pocit křivdy je v něm hluboce zakořeněn. Tak pohlížím na jeho vyjádření. Je mi ho líto, protože vím, že pracoval s nasazením a vytrvalostí a problémy si nezasloužil. Ale jasně se ukázalo, že se v případě řešení situace v nemocnici tehdejší ředitel dopustil zásadních manažerských pochybení a kraj neměl jinou možnost než ho odvolat,“ reagoval Miloš Vystrčil.
Detailněji se vracet do minulosti ale nechtěl nikdo z těch, kteří s Pejchlem v Brodě spolupracovali. „Ať na toto téma řeknu cokoliv, může mu to uškodit a to nechci,“ vzkázal Vít Kaňkovský. „Obtížně se mi po těch letech na to bolestivé a nepříjemné období reaguje,“ přidal se Vystrčil. A podobně hovoří i zaměstnanci nemocnice.
Sám Pejchl mluví o konci v Brodě jako o pekle. Po odvolání totiž stanul před soudem, když ho anonym obvinil ze zatajení trestného činu. Jméno očistil až v odvolacím řízení. I proto mluví o Vysočině v minulém čase. Do zdravotnictví se tu vracet nechce. Z jednoho pekla odešel. Ale do druhého před rokem vstoupil.

Přílohy