Za akcie firem budou obce platit zbytečné miliony ročně

12.05.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Martin Vokáč


HAVLÍČKŮV BROD Půl milionu korun bude každoročně vydávat společnost Vodovody a Kanalizace Havlíčkův Brod (VaK HB) a její akcionáři – obce v regionu – jen za to, že záznamy o majitelích jejích akcií budou vedeny ve Středisku cenných papírů.
Brodská vodárna, která bude muset takto postupovat, není rozhodně sama. Podobné problémy postihnou všechny municipální společnosti, v nichž drží podíl akcií města, obce, kraje nebo stát. I ony budou platit za to, že jejich akcie jsou transparentní.
Poslanci a po nich i senátoři schválili zákon o obnovitelných energiích. Ten firmám vyrábějícím a obchodujícím s některým typem energie přikazuje registraci akcií ve Středisku cenných papírů. Jinak ztratí šance na dotace. Zákon vláda předložila, aby bylo dohledatelné, kdo je vlastníkem akcií zejména velkých fotovoltaických elektráren, a aby nebylo možné získávat podporu z veřejných peněz pro firmy, které mají anonymní majitele.
Na nějakou formu dotací se však kvalifikuje téměř každá municipální firma. „Politici zapomněli, že za většinu obecních akciovek ručí obce, respektive jakýkoli obecní podíl je z podstaty zcela transparentní. Chce někdo říct, že obec, kraj či stát jsou netransparentními či anonymními vlastníky? To je absurdní,“ podivuje se rozhodnutí politiků předseda představenstva VaK HB Pavel Policar.
Na poslední chvíli Pavel Policar vytáhl proti zákonu do boje. Chtěl prosadit vypuštění municipálních akcií ze seznamu už před schválením v poslanecké sněmovně. I když podporu měl, úspěšný nebyl.

» Pokračování na str. D2

Za akcie firem budou obce platit burze zbytečné miliony ročně

Politici vytáhli do boje proti energetickým firmám s anonymními majiteli. Společnosti si nově musí nechat zaknihovat majitele akcií na burze. Dopad to bude mít na obce, které mají v municipálních firmách podíl.

» Pokračování ze str. D1

Za postoj Pavla Policara ve Sněmovně marně lobbovala třeba Jana Fischerová. Úspěšný ale nebyl posléze ani v Senátu, kde na svou stranu získal i vysočinské senátory Miloše Vystrčila nebo Jana Velebu. Vystrčil připravil s právníky dokonce pozměňovací návrh.
„Náš návrh říkal, že akcie obcí, kraje či státu, ať jich je 90 procent nebo 5 procent, jsou dány na roveň zaknihovaných. Když je prodám a další nabyvatel není obec, ať je zaknihuje. To je fér a dost transparentní,“ popisuje Policar.
„Chtěli jsme tím ušetřit peníze daňových poplatníků a zejména obcí, protože toto jsou veřejné peníze, a zároveň oprostit obce od zbytečné byrokracie, která je s tím spojená,“ poznamenal senátor Miloš Vystrčil.
Snaha byla marná. Sněmovna a poté i Senát odsouhlasily původní znění zákona. Podle něho se musí takzvaně zaknihovat ve Středisku cenných papírů každá firma podnikající v oboru a žádající o dotace.
A navíc se musí zaknihovat zvlášť i každý její akcionář. „Plyne z toho dvojí zaknihovací poplatek a pak každoroční platby za vedení účtu ve Středisku cenných papírů,“ upozorňuje Policar.
„Kolegové měli obavu, aby případná změna zákona nutnost zaknihování nezrušila úplně. To by ale zůstalo. Za zaknihované by byly považované pouze akcie obcí,“ pokrčil rameny Vystrčil.

Peníze obce vyhodí za nic

Nový zákon nejvíce postihne společnosti s podílem obcí, jako jsou například vodárny, teplárny, ale i zemědělské podniky, čistírny odpadních vod nebo bioplynové stanice a desítky dalších. Peníze to vytáhne i z rozpočtů radnic. „Konkrétně pro VaK HB to znamená půl milionu ročně od obcí a od firmy. Podíl u nás má 46 obcí a každá je naštvaná,“ popsal Pavel Policar.
A upozorňuje na další háček. Středisko cenných papírů je soukromá firma, kterou v Praze provozuje vídeňská burza. Podle něho jde o vyvádění veřejných peněz do soukromých rukou. „Takhle budeme veřejné peníze vyhazovat každý rok dvacet let. To je na hraně trestního oznámení,“ tvrdí.
Novým zákonem se zabývali už i havlíčkobrodští zastupitelé. A ani oni s jeho zněním nesouhlasí. „V případě VaK Havlíčkův Brod bude roční poplatek obcí, které jsou držiteli 90 procent akcií, činit 400 tisíc korun. Peníze odvedeme zbytečně soukromé firmě,“ poukázal radní Tomáš Hermann. „Pro nás jako pro město je to dopad do rozpočtu cirka 150 tisíc korun ročně, aniž by se nějak zvýšila majetková transparentnost VaK,“ dodal.
Zákon předkládal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ze stenozáznamu jednání Poslanecké sněmovny i Senátu je patrné, že Vystrčilův pozměňovací návrh zcela nepochopil. A vyplynulo z něj i to, že se ministr snažil návrh prosadit hlavně kvůli tomu, aby začal platit k prvnímu červenci letošního roku a k témuž termínu byly akcie zaknihovány.

Změnu čekají od podzimní novely

Firem, kterých se nový zákon citelně dotkne, je v republice mnoho desítek. Původně byl namířen proti společnostem s těžko dohledatelnými majiteli, nejvíce ale postihne zejména malé obce a jejich rozpočty. Jen ty by burze mohly ročně odvést hodně přes padesát milionů korun. „Za to mohly být nové školky nebo opravené chodníky. Místo toho to dáme za nic vídeňské burze,“ dodává Policar.
On sám se spolu s některými vysočinskými senátory nechce s novým špatným zákonem smířit. Hodlá se zasadit o změnu v rámci novely zákona, která se chystá na podzim. „Teď už mnoho šancí, jak situaci zvrátit, není. Novela zákona je prakticky jedinou cestou,“ konstatoval Vystrčil.
„Pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum. Že všichni poslanci a senátoři by už tentokrát zodpovědně návrh nastudovali a zákon změnili,“ vyjádřil se Pavel Policar.

***

„Chce někdo říct, že obce jsou netransparentními či anonymními vlastníky? To je absurdní.“ Pavel Policar, VaK HB

Přílohy