Za katastry obce bojují už i peticí

24.03.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Mapa znázorňující počet poboček katastrálních úřadů na Vysočině se má výrazně ztenčit. Ze současných devíti se počítá od roku 2016 už jen se sedmi.


Vysočinou koluje další petice. Šíří se obcemi napříč mikoregiony Telčska a Bystřicka. Dotčené samosprávy jejím prostřednictvím protestují vůči plánovanému rušení poboček katastrálních úřadů v Telči na Jihlavsku a v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku.
O vzniku petice informoval Libor Pokorný, starosta Rožné na Žďársku, který je zároveň předsedou bystřického mikroregionu. „O rušení jsem se dozvěděl loni na podzim a velmi mě to překvapilo. Dnes se to týká nás, ale v budoucnu se tato problematika může týkat všech obcí v kra

Statistiky ohrožených katastrů

Loni na Katastrálním pracovišti Bystřice lidé podle Ludmily Jedličkové, mluvčí katastrálních úřadů na Vysočině, podali celkem 1.915 návrhů na vklad práva do katastru nemovitostí. Přitom republikový průměr činí 10.054 návrhů na jedno pracoviště. Na Katastrálním pracovišti Telč bylo v roce 2014 podáno celkem 1.479 návrhů na vklad práva do katastru, což odpovídá necelým 15 % návrhů ve srovnání s průměrným pracovištěm. Podle sdělení starosty Telče Romana Fabeše bude další jednání o zachování pobočky 8. dubna na členské schůzi mikroregionu. Teprve poté se rozhodne, jestli se starostové členských obcí připojí hromadně pod existující petici.
ji,“ říká a apeluje na hejtmanství, aby plánovanou redukci stávajících devíti poboček katastrálních úřadů zastavilo.
Podle hejtmana Jiřího Běhounka jsou probíhající jednání o zachování stávajícího počtu devíti poboček katastrálních úřadů v kraji složitá. „Jestli rozhodnutí dokážeme zvrátit, to v tuto chvíli nedokážu říct,“ reaguje Běhounek na problematiku, která se aktuálně dotýká celkem už téměř 90 obcí v kraji.
Ludmila Jedličková, mluvčí katastrálních úřadů na Vysočině, ale připomíná, že jde o dlouhodobě připravovaný krok.
(Pokračování na str. 2)

(Dokončení ze str. 1)
„Jednalo se o něm se starosty dotčených obcí již před dvěma roky. Vznikla ale dohoda, že zrušení zmíněných pracovišť se odloží, a to s účinností k 1. lednu příštího roku,“ podotýká. Redukci stávající sítě poboček vysvětluje ekonomickými a personálními úsporami.
V Telči se o rušení tamního katastrálního pracoviště mluví už několik let. Starosta Roman Fabeš ovšem nesouhlasí s argumentem, že stát zrušením telčské a bystřické pobočky výrazně ušetří. „Ta úspora je v řádech desetitisíců korun. Nejde o úsporu, ale jen přesunutí nákladů na obyvatele,“ míní Fabeš.
Co by zrušení dvou poboček znamenalo v praxi? Obyvatelé Telčska by museli nově na katastrální úřad jezdit do 30 kilometrů vzdálené Jihlavy. Z Bystřicka to budou mít nejblíže do Žďáru nad Sázavou, do kterého to budou minimálně mít 25 kilometrů.
Podle Jedličkové nejde o zanedbatelné úspory, jak tvrdí telčský starosta. Zrušením dvou pracovišť má Katastrální úřad pro Vysočinu okamžitě ušetřit podle ní víc než 0,5 milionu korun ročně za jedno pracoviště na provozních nákladech. „Jde o nájemné, připojení datových linek, energie a teplo, úklidové práce a ostrahu objektu, autoprovoz,“ přibližuje krok Jedličková.
Situací už se zabývá také senátor Miloš Vystrčil, který je zároveň i zastupitelem Telče. „Stát se chová tak, že počítá jen svoji útratu. To, že kvůli jeho šetření peníze vydá někdo jiný, už ho nezajímá,“ podotýká. Odmítá tvrzení katastrálního úřadu, že v době moderních informačních technologií ztrácí malá pracoviště, jako jsou aktuálně v Telči a Bystřici, svůj význam.

Přílohy