Zabíjačkové hody s ochutnávkou vína se staly událostí

02.03.2012

Třebíčský deník | Rubrika: u nás doma | Strana: 8 | autor: Vlastimil Smetana


Jedna z významných událostí, která upoutala pozornost nejen občanů Domamile, ale i širokého okolí, byly bezpochyby III. zabíjačkové hody s ochutnávkou vín. Akce proběhla tradičně pod patronací Obce Domamil v sobotu dne 18. února.
V letošním roce bylo žádoucí vyhovět novým veterinárním předpisům a dalším nařízením, což znamenalo společně s přípravou a vlastní realizací vepřových hodů mimořádné úsilí pořadatelů. Výsledek práce obětavých občanů, včele se starostou Radkem Menčíkem měli možnost návštěvníci ocenit v sobotu od třinácti hodin v prostorách místní sokolovny.

Po zaplacení symbolického vstupného, měli možnost ochutnat černou a bílou zabíjačkovou polévku, dva druhy tlačenky, jaternice, jelítka, jaternicové na plechu, škvarky, škvarkovou pomazánku, játrovou paštiku apod. Dále byly k zakoupení řízky se salátem, nebo chlebem a okurkou, pečené maso s knedlíkem a zelím nebo dobrý guláš. Místní ženy připravily ke kávičce chutné cukroví.

O tom, že návštěvníkům chutnalo, svědčí zkonzumovaných 100 jaternic, 90 jelítek, 20 tlačenek, necelých 200 řízků a kolem stovky porcí guláše, nebo pečeného masa. Nechybělo pivo, nebo něco tvrdšího, ale také nealkoholické nápoje.
Součástí zabíjačkových hodů byla i ochutnávka kvalitních vín z vinařství z Rakvic, ale i možnost také si s ním o vínu povykládat. Na své si mohli přijít i nároční vinaři, kteří si mohli vybrat z jednadvaceti vzorků, buď růžových, červených i bílých vín.

Tuto mimořádnou událost, které bylo přítomno přes dvě stě padesát návštěvníků, si nenechal ujít ani senátor Miloš Vystrčil s manželkou, kteří přijali pozvání starosty obce Radka Menčíka a členů zastupitelstva. Senátor Vystrčil při svém vystoupení před veřejností, poděkoval pořadatelům i představitelům obce za zajištění v současné době tak mimořádně náročné akce.

Ochutnávku vín v Domamili navštívili i členové a příznivci Sdružení vinařů jihozápadní Moravy – Moravské Budějovice, kde zejména předseda sdružení Stanislav Šťáva a místopředseda Karel Špaček i někteří další využili návštěvy nejen k ochutnávce kvalitních vín, ale i navázání nových přátelských kontaktů, zejména s představitelem rodinného vinařství Vladimírem Šabatou.

Od sedmnácti hodin společenskou událost oživila svým vystoupením malá hudební skupina, při jejichž vystoupení si nejprve zatančily děti a později se připojili i dospělí. Správnou atmosféru v sále navodilo vystoupení skupiny Poupata z Martínkova,kdeobě jejich představení byla oceněna dlouhotrvajícím potleskem. Společenská zábava pokračovala do nočních hodin.

Přílohy