Začne schůze sněmovny

27.06.2017

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Novela stavebního zákona nebo kariérní řád učitelů. Těmito tématy zřejmě poslanci zahájí poslední schůzi před letními prázdninami. Obě předlohy jim s úpravami vrátil Senát, což ministerstva, která normy připravila, kritizují. Kariérní řád by měl podle resortu školství přinést lepší a rychlejší odměňování pedagogů nebo příplatky třídním učitelům ve výši až 1 500 korun.

redaktorka
--------------------
Stanislav Štech poprvé zasedne ve sněmovně po boku ostatních ministrů. Před poslanci chce obhájit kariérní řád učitelů tak, jak prošel dolní komorou v dubnu. Upravenou senátní verzi považuje za nepřijatelnou.

Stanislav ŠTECH, ministr školství /ČSSD/ /20.6.2017/
--------------------
Přinášejí jenom některé nesystémové záležitosti, dokonce některé, které skutečně nelze vlastně ani pochopit. To je třeba zrušení některých specializovaných pozic, které jsou ve školách už, již léta.

redaktorka
--------------------
Senátoři chtějí zvýšit o polovinu příplatky třídním učitelům a zrušit některé specializované činnosti. Kritici, především z řad opozice, pokládají nový systém za nadbytečný. Podle nich přinese novou byrokracii. Toho se obávají taky někteří učitelé. Petici proti kariérnímu řádu podepsalo přes 20 tisíc z nich.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany /ODS/ /31.5.2017/
--------------------
Zákon není o zlepšení situace učitelů z hlediska jejich přímé vzdělávací a výchovné činnosti, ale je o navýšení byrokracie.


redaktorka
--------------------
Poslanci se budou věnovat i další normě, která prošla úpravou ze strany senátorů, a to novelou stavebního zákona. Ta by měla podle vády zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Podle kritiků ale na úkor práva veřejnosti zúčastnit se povolovacích procesů. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ostře odmítá verzi horní komory.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/ /7.6.2017/
--------------------
Je to v podstatě nejsložitější zákon, který si tato vláda dala do svého programového prohlášení vlády a v podstatě takhle dopad. Takže teď je to na Parlamentu České republiky.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/ /7.6.2017/
--------------------
Ty hlavní názory Poslanecké sněmovny v tom zákoně zůstaly zachovány. Na druhou stranu se tam opravila řada, řada chyb.

redaktorka
--------------------
Novela by měla mimo jiné umožnit na pouhé stavební ohlášení vybudovat rodinné domy nebo chaty bez omezení stavební plochy. Dosud je stanovený limit 150 metrů čtverečních. Na zastavěném pozemku taky už nebudou muset lidi ohlašovat, když si budou chtít pořídit skleník nebo bazén.

Přílohy