Zahradila vyzvali Vystrčil a Udženija, Kupka z volby odstoupil

16.01.2016

Zpravodajství ČTK | 15:43 | Rubrika: Politika - Ostravský kraj | autor: rem


 Praha 16. ledna (ČTK) - O post prvního místopředsedy opoziční ODS se na kongresu v Ostravě ucházejí vedle europoslance Jana Zahradila, který funkci obhajuje, senátor Miloš Vystrčil a radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Přímo v jednací síni se kandidatury vzdal starosta obce Líbeznice u Prahy Martin Kupka, uvedl, že se chce soustředit na vedení středočeské kandidátky ODS do podzimních krajských voleb. Už po poledni zhruba 500 delegátů sjezdu znovuzvolilo stranického šéfa Petra Fialu.


 Zahradil, kterého po zahájení kongresu kritizoval z pódia za výroky o zahraniční politice host občanských demokratů - předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, svou nominační řeč věnoval otázce přístupu EU k migraci. "Český politik, který věří v českou politiku, musí hájit na prvním místě české občany, až pak ty ostatní," uvedl.

 O funkci prvního místopředsedy řekl, že to vždy byla funkce politická, nikoli organizačně nasměrovaná. "Teď jsme v poločase, nepodceňuji volby senátní ani krajské, účet vystaví ale až volby sněmovní," vysvětlil, proč chce zůstat na postu prvního místopředsedy.

 Vystrčil by funkci chtěl naplnit spíše prací dovnitř strany. Udženija nabídla svým stranickým kolegům zkušenosti z komunální politiky a nasazení věnované obhajobě konzervativních hodnot a liberální ekonomiky.

Přílohy