Závěry druhé auditní zprávy

05.06.2019

ČT 1 |  Strana: 1 | Země: Česko


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Středa a její Události. Dobrý večer přeje Daniela Písařovicová. Do Česka už míří další předběžná auditní zpráva, tentokrát zaměřená na dotace zemědělství. České televizi to řekl eurokomisař pro rozpočet Günter Oettinger. Dokument, podobně jako předchozí audit zkoumá rozdělování peněz a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. 

Günther OETTINGER, eurokomisař zodpovědný za unijní rozpočet 
Návrh auditu je hotový, už jsme ho odeslali českým úřadům a teď čekáme na reakci. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Tuzemské Ministerstvo zemědělství přijetí dokumentu potvrdilo s tím, že zítra uspořádá brífink. Jde o čerstvou zprávu z podvečera. Už během dne práci auditorů kritizoval předseda vlády, chce jednat se šéfem komise Jeanem-Claudem Junckerem. Brusel za svými experty stojí, řekli dnes 2 členové Evropské komise. 

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/ 
My máme evropskou radu 21. června a samozřejmě já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompletní auditory, protože jejich chování bylo skandální, a jestli je to česká záležitost nebo nějaká jiná, tak to se samozřejmě ukáže. 

Valdis DOMBROVSKIS, místopředseda Evropské komise 
Co se týká auditorů, jde o profesionály, kteří se snaží svou práci vykonávat objektivně a s respektem k předpisům Evropské komise i k mezinárodním auditorským standardům. Jejich cílem je hájit zájmy daňových poplatníků – včetně těch českých. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Zpráva o odeslání zemědělského auditu je velmi čerstvá. Podrobností v tuto chvíli málo. Hospodářské noviny se odvolávají na 2 zdroje, podle nichž v novém textu není konkrétní částka, kterou by měl stát vracet. Stejné hlasy ale říkají, že by mohlo jít o všechny investiční dotace pro Agrofert za poslední 2 roky. Text podle novin výslovně zmiňuje, že Andrej Babiš je dál ve střetu zájmů, byť převedl holding do svěřenských fondů. Podle zdrojů ČTK se v dokumentu píše i o ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi. V čerstvé auditní zprávě může jít o miliardy korun. První audit, ten z minulého týdne, zkoumal jiné oblasti a připouští, že by Česko mohlo vracet skoro půl miliardy. 

Petr VAŠEK, redaktor 
Ještě v pondělí ministr zemědělství Miroslav Toman při příchodu na jednání vlády říkal, že neví, kdy audit zemědělských dotací Agrofertu do Česka dorazí. 

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství /ČSSD/ 
Uvidíme, co přijde. Já nechci komentovat vůbec nic, co ještě jsem neviděl a jsou to spekulace. 

Petr VAŠEK, redaktor 
Dnes už je ale dokument v Praze. 

Petr JANOUŠEK, mluvčí, Stále zastoupení ČR při EU 
Stálé zastoupení v Bruselu tuto zprávu v papírové podobě dneska předalo směrem do Prahy. 

Petr VAŠEK, redaktor 
Odpoledne dorazil dokument na resort zemědělství. Úředníci ho pročítají a zítra dopoledne se k němu vyjádří. Sám ministr ho ani dnes komentovat nechtěl. Někteří jeho vládní kolegové už ale nový audit předem srovnávali s první zprávou. 

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/ 
Jsou tam opravdu, až bych řekla nesmyslné jakoby údaje, takže pokud takto bude vypadat ten zemědělský, tak jsem tak trošku, řeknu, zklidněná. 

Petr VAŠEK, redaktor 
Po půl třetí odpoledne se ve sněmovně sešli kvůli evropským dotacím a údajnému střetu zájmů Andreje Babiše lídři pěti opozičních stran. Jednali mimo jiné o tom, jak docílit odvolání vlády. ODS, Piráti, Starostové a TOP 09 zatím vyvolávat hlasování o nedůvěře nechtějí. I proto, že na svržení vlády nemají dostatek hlasů. 

Petr FIALA, předseda strany, místopředseda sněmovny /ODS/ 
Za této situace nemá být Andrej Babiš předsedou vlády, ale než navrhneme hlasování o nedůvěře vládě, tak chceme, aby každý slyšel, každý v této zemi věděl, jaká je pozice jednotlivých politických stran. 

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/ 
Musíme se obrátit na KSČM a sociální demokracii, de facto druhé 2 vládní strany, jestli v této kritické situaci, kdy už chodí audity z Evropské komise, že v České republice se čerpají ilegálně peníze, stále hodlají podporovat vládu premiéra Babiše. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, vicepremiér /ČSSD/ 
Pokud opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, má k tomu samozřejmě mechanismy v rámci jednacího řádu sněmovny.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
15 poslanců sociální demokracie by vládu podpořilo? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, vicepremiér /ČSSD/ 
My jsme součástí vlády. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Pan premiér má vaši důvěru? 

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda sněmovny /KSČM/ 
Tak my jsme vyslovovali důvěru vládě České republiky jednorázově, protože jsme chtěli ukončit ústavní krizi. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Do kauzy se vložil taky Senát. Výbor pro veřejnou správu chce, aby v horní komoře kvůli auditu vznikla komise. 

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/ 
Chceme být vlastně takovým druhým nezávislým hlasem, který zajistí objektivní interpretaci té předběžné auditní zprávy. 


Petr ŠILAR, předseda senátorského klubu /KDU-ČSL/ 
Když by přispěla k tomu, aby se aspoň o den přiblížila demise Babiše, tak jsem zásadně pro. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
O tom, čím přesně se bude komise zabývat, rozhodnou senátoři příští týden. Petr Vašek a Štěpánka Martanová, Česká televize.

Přílohy