Zavzpomínali na paravýsadek

30.04.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: podotkl.


OŘECHOV (kra) - Zvuk zvonu svatého Michaela se v sobotu hodinu po poledni tradičně rozezvučel v Ořechově nedaleko Telče. Celkem už po dvaatřicáté. Podle odhadů pořadatelů si šest stovek lidí připomnělo už 71. výročí seskoku parašutistické skupiny Out Distance.
Jedna z největších událostí obce se konala tradičně na místě, kde byli českoslovenští parašutisté, kteří prošli výcvikem ve Velké Británii, vysazeni. Skupina ve složení Adolf Opálka, Karel Čurda a Ivan Kolařík provedla výsadek na poli u Ořechova v noci na 28. března 1942.
Organizátory zhruba poloviční zájem veřejnosti o akci ve srovnání s loňským ročníkem nepřekvapil. Před rokem šlo o jubilejní ročník. Navíc akci pořádáme každoročně. Hodláme v tom pokračovat i nadále," zmínila za pořadatele Helena Volavková. Pro malou vísku na Telčsku se zhruba 70 trvale žijícími obyvateli jde každoročně o největší událost, která se v obci koná.
Zájemci mohli během dne navštívit trojici výstav a po skončení pietního aktu u pomníku Adolfa Opálky byly k vidění seskoky několika parašutistů. Ani letos nechyběla desítka skotských dudáků Rebel Pipers.
Naopak z Anglie nedorazil poslední žijící výsadkář, dvaadevadesátiletý Jaroslav Klimeš, kterému to dle slov pořadatelů nedovolil kromě už pokročilého věku také jeho aktuální zdravotní stav. Takže nepřipadalo ani v úvahu, že by ho stejně jako loni alespoň na ten pietní akt do Ořechova dopravili z Prahy vrtulníkem," dodala Volavková. Na akci nechyběl například senátor Miloš Vystrčil. Otevřeně kritizoval aktuální diskusi o potřebnosti, užitečnosti a správném fungování Ústavu pro studium totalitních režimů. Diskusi o ústavu, který má zkoumat paměť národa a mapovat období nacismu a komunismu, považuji za absurdní a také za velmi nebezpečnou," uvedl.
Podle něj je dobře, že taková setkání, jako se konají rok co rok například v Ořechově, stále existují. Lidé by podle senátora neměli zapomínat na dobu, kterou jsme prožili. Národ, který zapomíná svoji minulost, je nucen si ji znovu zopakovat," doplnil pro úplnost Vystrčil.
Právě kvůli budování podvědomí o historii dorazil do Ořechova v sobotu i Karel Polanský z Hradce Králové společně se svými dvěma dětmi, které chodí na druhý stupeň základní školy. Nevědomost dnešní mládeže o historii obecně je pro mě až zarážející. Chci, aby moje děti aspoň věděly, co se tady před 71. roky na tomhle místě dělo,"

Přílohy