Zdeněk Geist je nominován na státní vyznamenání

10.09.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: (iho)


Jihlava – Zdeněk Geist z Jihlavy je mezi dvaceti osmi navrženými na státní vyznamenání. Nominovaný je absolventem telčského gymnázia. Za minulého režimu byl perzekuován. Potom, co byl jeho otec odsouzen ve vykonstruovaném politickém procesu, byl označen jako politicky nespolehlivý, a nesměl dále studovat. Ze stejného důvodu musel narukovat na převýchovu k pomocnému technickému praporu do výcviku beze zbraně. Pak byl poslán do dolů a po úrazu v šachtě a léčení byl nucen pracovat jako kopáč.

Zdeněk Geist byl jedním ze zakladatelů jihlavské územní organizace Svazu PTP a nyní je jeho předsedou. V Jihlavě žije od 2. poloviny 50. let 20. století a letos oslaví své pětaosmdesáté výročí. Mimo jiné se aktivně účastní seminářů na základních a středních školách, kde studentům přibližuje dobu komunismu a tehdejší nesvobodu.
Na medaili Za zásluhy ho navrhl senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Kromě toho, že to je velice statečný a čestný člověk, oceňuji především to, že se velmi aktivně zapojuje do výchovy místních občanů v oblasti vysvětlování významu a důležitosti základních demokratických zásad, hodnot, principů a zachování historické paměti,“ uvedl důvod nominace Vystrčil.
Zdeněk Geist byl za svou činnost v minulosti oceněn vojenským vyznamenáním Záslužným křížem, v roce 2010 získal Skleněnou medaili Kraje Vysočina a letos cenu Rady města Jihlavy.
O tom, zda Zdeněk Geist bude 28. října na Pražském hradě mezi vyznamenanými, rozhodne prezident.

Přílohy