Ze Slavonic do Kostelce s párovkou po úzkokolejce

24.07.2013

Právo | Rubrika: Jihozápadní Čechy | Strana: 10 | Autor: Vladimír Vácha


Jízdu vlakem taženým historickou parní lokomotivou si mohou užít o zbývajících prázdninových víkendech příznivci vlaků všech věkových kategorií po úzkokolejné trati ze Slavonic do Kostelce u Jihlavy. Cestu vlakem, taženého lokomotivou vyrobenou v roce 1954 v ČKD Praha pod označením 213.901, pro ně připravily Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD).
„Byli jsme úspěšní ve výběrovém řízení na provozovatele akce Léto s párou 2013 a 2014, vyhlášeného Svazkem obcí Železnice Kostelec – Slavonice a navazujeme na tradiční akce pořádané a organizované od roku 1999 občanským sdružením Společnost telčské místní dráhy,“ pochlubil se Právu specialista pro zahraniční vztahy a strategii marketingu JHMD Jiří Novák. Dodal, že jindřichohradečtí železničáři už dokončují poslední technické a organizační přípravy a první historická souprava vyrazí na trať tuto sobotu dopoledne. „Téměř s každou parní jízdou je spojen kulturní program. Tu první obohatí v sobotu na slavonickém nádraží vystoupení folková skupina Courage a o dalších víkendech ji vystřídá například šermířská skupina Knechti a country skupina Tymián. Odpoledne si cestující mohou v areálu vlakového nádraží v Hodicích prohlédnout expozici železnice, která vznikla při příležitosti 115. výročí zahájení parního provozu mezi Telčí a Kostelcem,“ vyjmenoval některé části atraktivního programu provozní ředitel JHMD Jan Hruška.
Připomněl, že nostalgické jízdy umožnil úspěšný projekt DYTHA rail, spolufinancovaný z programu Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika. „Jsme rádi, že se nám prostřednictvím projektu daří pokračovat v tradici oblíbených historických jízd. Kdo vyrazí se svými blízkými na neobvyklý výlet po železnici, jímž se vrátí o několik desítek let zpět k té úžasné atmosféře supících mašinek malebných nádraží, určitě nebude litovat“, zve na projížďku fandy páry a vlaků vůbec předseda Svazku obcí Železnice Kostelec – Slavonice Miloš Vystrčil.

Přílohy