Zemanovci a Svobodní už mají lídry pro krajské volby

09.11.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 15 | autor: Jaroslav Paclík Hana Jakubcová


PRAHA, JIHLAVA Jednotlivé politické strany a hnutí začínají odhalovat své lídry do krajských voleb, které se uskuteční na podzim příštího roku.

O uplynulém víkendu informoval o tom, že povede kandidátku na Vysočině, předseda Strany práv občanů Jan Veleba. „Za úspěch budu osobně považovat, pokud překročíme pětiprocentní hranici a opravdu se do krajského zastupitelstva dostaneme,“ sdělil současný senátor a bývalý prezident agrární komory. „Další jména, která se objeví na kandidátce, zatím nezveřejníme, ještě to není úplně hotové,“ doplnil Veleba. To, že bude lídrem právě on, přivítal na sjezdu zemanovců i jejich čestný předseda, prezident republiky Miloš Zeman.
Své vysočinské lídry znají už také Svobodní. Jejich kandidátku v krajských volbách povede Josef Fendrych – živnostník, podnikatel a místostarosta Horní Rožínky. Dvojkou na kandidátce bude Pavel Paulát, krajský místopředseda Svobodných a povoláním technik.
V Občanské demokratické straně mají nominace na „jedničku“ pro krajské volby v tuto chvíli dva lidé: Ota Benc a Zdeněk Geist. Volit lídra bude ODS na Vysočině na regionálním sněmu 20. února. „Do té doby můžou přibýt další a zároveň se o kandidátech bude debatovat,“ řekl předseda ODS v kraji a senátor Miloš Vystrčil. Ten také dostal od svých spolustraníků nominaci do senátních voleb na Jihlavsku i na post prvního místopředsedy celorepublikové ODS.
Sociální demokraté zřejmě v čele kandidátky budou opět mít Jiřího Běhounka. Krajská konference strany ho na konci října ve Větrném Jeníkově vyzvala, aby se lídrem stal. Konečnou kandidátku bude poprvé schvalovat všech 900 členů ČSSD v Kraji Vysočina, a to korespondenčně. Krajské volby v roce 2012 vyhráli sociální demokraté před komunisty, třetí skončili lidovci.

Přílohy