Ženy bývalých hejtmanů? S novorozencem a bez dovolené

18.05.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 3 | autor: Radek Laudin


Manželky Františka Dohnala a Miloše Vystrčila První byla novomanželka s miminkem. Druhá svého muže poznala v dětství, kdy byl tlustý

V posledních deseti letech jsem měl možnost dělat rozhovory se třemi manželkami hejtmanů. S paní Běhounkovou to byla premiéra v tom, že chtěla odpovídat písemně. S předchozími manželkami jsem se potkal osobně.
Ten první rozhovor byl se ženou Františka Dohnala v roce 2003.
Měli tehdy krátce po svatbě a po narození syna Františka. Seděli jsme v pozdním létě na zahrádce u restaurace. Na dohled od nás stál kočárek se spícím miminem. Grafička a orientační běžkyně Jindra Dohnalová prozradila, jak se s tehdejším hejtmanem seznámila. Začala si ze svého bruntálského bytu psát přes počítač s mužem a netušila, že jde o jednoho z nejznámějších politiků na Vysočině. Nemohla ani vědět, co spolu jednou zažijí poté, co byl Dohnal prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu. Měli netradiční svatbu. Nechtěli se vzít na úřadě ani v kostele, a tak si řekli ano pod vrcholem Javořice.
Svatba to byla napůl tajná. Příbuzní sice něco tušili, do poslední chvíle však nevěděli, o co vlastně půjde, protože všichni byli zváni pouze na rozlučku se svobodou.
Při autorizaci rozhovoru se Dohnalovým nezdál snímek manželky s miminkem pořízený fotografem MF DNES. A tak nakonec dodali vlastní fotku - taky pěknou.
O dva roky později už byl hejtmanem Miloš Vystrčil. Rozhovor s jeho paní se odehrál v její kanceláři na jednom jihlavském úřadě.
Ivana Vystrčilová mě příjemně překvapila velkou mírou upřímnosti, s jakou k rozhovoru přistoupila. „Když se muž vrací z práce domů, všichni už spíme a on si pak ještě zapíná počítač. Není den, kdy by ho nepustil. Sobotní nebo nedělní dopoledne prospí, protože má za celý týden deficit, ale odpoledne už je zase pryč. Rodinných chvil moc nemáme. Když jdeme někam společně, jsou to stejně většinou akce spojené s jeho funkcí,“ řekla tehdy.
A dodala: „Jsme spolu dvacet let a proběhla jedna jediná dovolená, protože děti chtěly vidět moře. To bylo v Chorvatsku. Chtěl si s sebou vzít počítač, to jsme teda zakázali. Jinak si celé dopoledne pracoval na svém.“ Také s úsměvem vzpomínala, jak svého muže poprvé potkala. „Bylo to na základní škole. Byl to bratr mého spolužáka. Náš spolužák byl normální a jeho bratr byl tlustý. Proto jsem ho asi zaregistrovala.“ Dnes je Miloš Vystrčil senátor a tipl bych si, že už rodině věnuje víc času. Někdy se zkusím manželek zeptat, co se za ty roky u nich změnilo.

Přílohy