Zigl ano, Schrek ne. ODS začala hledat Vystrčilova nástupce

15.02.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Radek Laudin


Třikrát za sebou vedl ODS do krajských voleb dnešní senátor Miloš Vystrčil. Letos to bude po dvanácti letech poprvé jinak. Ve stopách Vystrčila může jít mladý politik Michal Zigl. V Jihlavě dostal důvěru.

Občanským demokratům na Vysočině začíná stoupat volební teplota. Stranické organizace v Jihlavě a Žďáře nad Sázavou mají za sebou nominační schůze před krajskými volbami.

ODS je v těžké výchozí situaci. Hledá nového lídra pro regionální volby. Po dvanácti letech se poprvé nemůže spolehnout na bývalého hejtmana Miloše Vystrčila, který už dává přednost práci senátora a chce být jen řadový krajský zastupitel. Navíc občanští demokraté ztrácejí v předvolebním průzkumu skoro sedmnáct procent na ČSSD, která na Vysočině vládne s komunistickou podporou.

Místní organizace ODS v Jihlavě, která patří k největším v republice, dala v pondělí důvěru primátorovi Jaroslavu Vymazalovi a svému předsedovi Janu Tesařovi.

V primárních volbách uspěli také lékař Zdeněk Faltus, ředitel organizace Vysočina Education Roman Křivánek a podnikatel Martin Hájek. A hlavně uspěl šéf strany na Jihlavsku Michal Zigl, který o svých vysokých ambicích mluví zatím nejotevřeněji.

Stranickým sítem v Jihlavě naopak neprošel jihlavský zastupitel Vítězslav Schrek, kterého podporoval primátor Vymazal. „Je to nepříjemné překvapení. Pro ODS by to byla dobrá volba. Pan Schrek ale ještě bude mít šanci na oblastním sněmu, protože má nominaci z Telče,“ řekl Vymazal, který se sám o post hejtmana nechce ucházet. Také on chce být jen řadovým zastupitelem. Na pondělní nominační sraz v Jihlavě se přijel podívat senátor Miloš Vystrčil. A nechápe, proč nezískali podporu v krajském městě všichni místní zájemci o kandidaturu. „Překvapilo mě, že se proškrtávalo,“ uvedl Vystrčil. Jihlavská ODS se podle něj předem oslabila tím, když poslala do dalšího výběrového kola místo jedenácti kandidátů pouhých šest. Také Vystrčil by dal Schrekovi zelenou na partajní půdě. „Moji osobní podporu má,“ řekl Vystrčil.

Druhé kolo nominace bude příští týden v pondělí, kdy ODS na Jihlavsku zvolí svého hlavního kandidáta. Tím chce být energetický auditor Michal Zigl, kterého potěšila podpora od jeho jihlavských spolustraníků. „Chci se ucházet o místo oblastní jedničky,“ potvrdil včera Zigl.

Naopak šéf jihlavské ODS Jan Tesař nemá zájem být na volitelném místě. „Já jsem do politiky nešel proto, abych byl na krajském zastupitelstvu. To není můj cíl,“ shrnul Tesař. Chce pouze podporovat ze zadního místa kandidátky svoje kolegy na volitelných místech. V pondělí budou vybírat svoje kandidáty pro hejtmanské volby i členové ODS na Žďársku. Tam je jedním z favoritů starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. A přímo žďárská stranická buňka vyslala do pondělního výběru místostarostu Jaromíra Brychtu, radního Jaroslava Ptáčka, lékaře Jana Mokříše a Radka Černého. Všichni kandidáti ODS teď zvažují svoje reálné možnosti. Pokud se potvrdí předvolební průzkumy, bude hrát ODS po hlasování druhé housle. A lídr, který by stranu opět dovedl do krajské opozice, by měl pak punc neúspěšného kandidáta. A tím pádem i horší politické vyhlídky do budoucnosti. I proto letos není v ODS taková tlačenice známých osobností před branou hejtmanství.

V lednu by volby v kraji vyhrála podle průzkumu společnosti Sanep ČSSD (36,4 %). Na druhé příčce byla ODS se ziskem 19,6 % hlasů.

Přílohy