Život kolem nás aneb umíme si pomáhat - návštěva Hradu

30.01.2019

Havlíčkobrodský týden | Rubrika: U nás doma na Havlíčkobrodsku | Strana: 10 | autor: Pavlína Vencová


Pojďme si společně připomenout akci, kterou jsme pořádali v Květinově za pomoci nejen IZS spolu s dobrovolníky, nadacemi, ČČK,UNICEF, školami… Naše akce byla také podpořena prezidentem ČR.

V pátek 4. ledna jsme spolu s výherním družstvem ZŠ Lipnice nad Sázavou a dětmi z MS Herálec, ZŠ Věž a ředitelem školy Akademie VOŠ, Gymnázium a SOŠ Světlá nad Sázavou navštívili prostory Pražského hradu a sídlo Senátu Parlamentu ČR. Panu prezidentovi jsme předali dar, který vyrobili žáci z umělecké školy ze Světlé nad Sázavou spolu s jejich učiteli.

Musíme s velikým potěšením říci, že se skleněný anděl panu prezidentovi moc líbil.

Zpočátku bylo domluveno, že na Pražský hrad pojede jen výherní družstvo ze soutěže již zmiňované akce, která byla zaměřena na PP. Vzhledem k tomu, že myšlenka této akce byla panem prezidentem pochopena i podpořena, dostali jsme nabídku, kterou jsme s nadšením přijali, a na Pražský hrad nás mohlo jet více. A protože se do těchto prostor nedostáváme denně a naše děti jsou zvídavé a zajímá je, co se u nás v ČR děje - co se i politických záležitostí týče, poprosili jsme pana senátora Vystrčila o umožnění prohlídky budovy, kde sídlí Senát Parlamentu ČR. Pan senátor nám zařídil exkursi během ještě svátečních dnů, která byla velice příjemná, zajímavá a poučná. Jen doporučujeme a tímto děkujeme!

Po této exkurzi následovala návštěva Pražského hradu. Na třetím nádvoří jsme byli přivítáni a odvedeni na místo, kde probíhala ve 12 hod výměna hradní stráže. Zážitek to byl pro nás úžasný už z toho důvodu, že jsme byli přímo na místě, kde se vše odehrávalo. Poslech hudebního doprovodu z oken Pražského hradu zněl nádherně. Byla to pro nás slavnostní chvíle. Po této přehlídce jsme šli do prostor Pražského hradu. Zde nám byla ukázána místa, kam se jedinec běžně nepodívá. Byli jsme nejen v kině, kde se cenzurovala díla vytvořená v době komunismu, ale také v prostorách, kde se podepisují důležité dokumenty, prošli jsme se po červeném koberci, kudy se prochází významné osobnosti, viděli jsme prostory Kanceláře prezidenta ČR spolu s knihovnou, kterou měl v oblibě nejen náš první Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, spolu s jídelnou a mnoho dalšího. Ke všemu nám byl poskytnut slovní doprovod od krásné a milé paní Adámkové, která nás i fotila. Byli jsme plní dojmů a krásných zážitků, jež v nás přetrvávají. Důležité je dodat, že autobus, jenž nás dopravil na určené místo řídil Zdeněk Rejnek z Ledče nad Sázavou, který nás během projížďky seznámil s známými historickými místy města Prahy. Takže jsme byli účastníci super zájezdu na Pražský hrad!

Dovolte, abych poděkovala všem, kteří se podíleli na tomto krásném, byť mrazivém dnu a jakkoliv přispěli k tomu, aby vše probíhalo bez komplikací a příjemně.

Děkujeme prezidentovi ČR Miloši Zemanovi a všem, kteří se nám na Pražském hradě věnovali. Panu senátorovi Miloši Vystrčilovi a všem, kteří se nám věnovali nejen v prostorách Senátu ČR. Starostovi obce Herálec Jiřímu Ulrichovi za to, že zorganizoval se starosty obce Květinov, Lipnice nad Sázavou a Věž proplacení ceny autobusu. Děkujeme ještě jednou těm, kteří se podíleli na akci - Život kolem nás aneb umíme si pomáhat! V tomto případě jsme se dokázali spojit, čímž vznikla super akce, na kterou jsme náležitě pyšní.

Ono totiž umět pomoci není jen tak jednoduché a samozřejmé!!!

Přílohy