Zlatý šampionát. Pro Nory

18.02.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Jaroslav Paclík


Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě je minulostí. Vidělo ho 201 500 diváků. „Takové číslo jsme nečekali. Je fantastické, fanouškům velký dík,“ vzkázal šéf organizačního týmu Jiří Hamza.

Norský tým rozšířil i včera na mistrovství světa v biatlonu sbírku zlatých medailí. V závodě s hromadným startem mužů na 15 kilometrů zvítězil Tarjei Boe, třetí byl Emil Hegle Svendsen.
Celkovou královnou mezi ženami byla Tora Bergerová. Byť včera v závodě na 12,5 kilometru podlehla Bělorusce Darje Domračevové.
Bergerová i Svendsen si odvážejí z Nového Města na Moravě čtyři nejcennější kovy. Norové byli největšími „zlatokopy“ šampionátu. Získali osm zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.
I Češi ovšem mají důvod k oslavě. K jedné bronzové medaili a dvěma „bramborovým“ uspořádalo Nové Město velmi úspěšný šampionát: jak po divácké, tak i po ekonomické stránce.

Podobná akce by se mohla konat v letech 2019, nebo 2021

„Chtěli bychom se ucházet o pořádání dalších šampionátů. V příštím roce budeme hostit před olympiádou v Soči mistrovství Evropy v biatlonu, na rok 2017 plánujeme MS v závodech horských kol a na roky 2019, nebo 2021 se pokusíme dostat na Vysočinu opět biatlonový šampionát,“ uvedl šéf organizačního výboru mistrovství světa Jiří Hamza.
Do Vysočina Areny přišlo během týdne a půl 201 500 diváků. O tomto víkendu bylo na všechny tři závody vyprodáno, což odpovídá návštěvě 27 tisíc lidí.
„Pro Vysočinu to byl první takto velikánský projekt a já jsem přesvědčen, že to tady dopadlo s obrovským úspěchem. Všechny diváky i výpravy zvu k opětovné návštěvě našeho kraje,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.
Na Vysočině se podle něj díky šampionátu hodně investovalo do infrastruktury. „Je to asi půl miliardy korun, nejvíce do staveb na stadionu a v Novém Městě na Moravě. Ty tady zůstávají a budou fungovat dál,“ doplnil Běhounek.

Do stop může veřejnost

Tratě začnou sloužit po závodnících opět veřejnosti. Vysočina Arena bude přístupná, aby si tu mohl zasportovat každý, kdo do Nového Města přijede – v zimě na lyžích, v ostatních ročních obdobích na horských kolech. V tomto směru budeme ještě podnikat další investice,“ sdělil starosta Michal Šmarda. Podle zástupců kraje i organizátorů šampionátu si Nové Město udělalo jméno ve světě a může toho začít využívat v cestovním ruchu. „Uvidíme, zda se i v dalších měsících podaří navyšovat počty turistů na Vysočině, tak jak jsme zaznamenávali letos v lednu,“ poznamenal hejtman Běhounek.
Mistrovství světa v sobotu navštívil prezident republiky Václav Klaus, v hledišti byly i další osobnosti, například bývalý hejtman a nyní senátor Miloš Vystrčil. „Kromě toho, že tady máme krásný moderní stadion (což samozřejmě stálo spoustu peněz a to mají i na několika jiných místech ve světě), je tu ještě jedna věc: šikovní lidé, kteří rozumí lyžování i biatlonu. Mohli využít i své zkušenosti se Zlatou lyží. A šampionát neopírali jen o peníze a zkušenosti, ale i o srdce,“ řekl Vystrčil.

***

FAKTA Největší hvězdy mistrovství světa

Kdo se zapsal nejvíce do dějin na biatlonovém šampionátu v Novém Městě na Moravě?
Tora Bergerová (Norsko) Nejlepší žena. Vybojovala čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.
Emil Hegle Svendsen (Norsko) Nebýt nemoci, mohla jeho sbírka (čtyři zlaté, jeden bronz) být ještě větší. Vytrvalostní závod kvůli viróze vynechal.
Martin Fourcade (Francie) Na kontě má jedno zlato a čtyři stříbrné medaile.
Ondřej Moravec (Česko) I on mohl mít zlato. Nebýt jedné pokažené střely v závodě na 20 km. Nakonec dvakrát čtvrtý.

Přílohy