Změna hranice, kdy se přestupek změní na trestný čin

02.05.2019

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Martin POUVA, moderátor
--------------------
Z pěti na 10 000 by se mohla zvýšit hranice, kdy se přestupek mění na trestný čin. Změnu navrhují poslanci napříč všemi stranami. Autoři úpravy trestního zákoníku argumentují tím, že hranice je momentálně příliš nízká a soudy tak musí řešit nedůležité kauzy.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Ukradená včelstva u Uherského Hradiště, zmizelé botičky Městské policie v Karlových Varech, 150 kostek másla v Ostravě, za které nikdo nezaplatil či nelegální odvezená mobilní toaleta v Kamenickém Šenově. To už jsou příklady, kdy se kvůli škodě vyšší než 5 000 Kč přestupek změnil v trestný čin s vyšší trestní sazbou. To by se ale v budoucnu mohlo změnit. Podle poslanců několika parlamentních stran a hnutí trestné činy s nízkou mírou finanční škody zbytečně zatěžují soudy, a proto by se hranice, kdy se přestupek mění v trestný čin, měla zvýšit.

Marek VÝBORNÝ, poslanec /KDU-ČSL/
--------------------
Je to mimochodem i cesta k tomu, jak ty bagatelní přestupky skutečně nechat v přestupcích, a ne v trestných činech, a zjednodušit celé trestní řízení v České republice.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ta sazba 5 000 Kč platí vlastně už více než 15 let. Pokud vy se podíváte na svůj příjem z roku 2002 a na příjem v roce 2019, tak je vidět, že tam došlo k poměrnému navýšení.


Dominik FERI, poslanec /TOP 09/
--------------------
Jestli se nezvýší, tak to povede k tomu, že se pořád ta trestní represe bude zostřovat. Jedná se nikoliv o nějakou snahu nadbíhat zlodějíčkům, protože to tak ani není.

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
--------------------
Očekávám, že o konkrétním navýšení se ještě ve sněmovně bude diskutovat. 5 000 Kč je přece stále pro mnoho lidí hodně peněz. Je to třetina minimální mzdy.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Změna by znamenala více práce přenesené ze soudů na úřady obcí, jež mají přestupky na starosti. Předkladatelé tvrdí, že by šlo maximálně o zhruba pětiprocentní nárůst agendy.

Hana VÁLKOVÁ, poslankyně /ANO/
--------------------
Tohle se týká tak 3000 až 5000 případů ročně, takže když to rozdělíte, to není velký počet. Ta hranice škody nevyjadřuje tak dobře, jak dříve vyjadřovala tu společenskou škodlivost jednání.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Úpravu trestního zákoníku ještě čeká dlouhá cesta. Stanovisko by k ní měla zaujmout vláda, pak obě komory parlamentu, a nakonec by měl novelu na stůl dostat i prezident Zeman. František Bůžek, televize Nova.

Přílohy