ZPRÁVY DNE

31.01.2013

Lidové noviny | Rubrika: Peníze&Byznys | Strana: 13


KONTROLNÍ ÚŘAD

Senát: NKÚ obce kontrolovat nebude

PRAHA Senátoři odmítli rozšířit ústavní novelou pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Předlohu nepodpořili, její legislativní cesta tak končí. NKÚ měl mít podle návrhu možnost prověřovat také obce, kraje a další instituce a rovněž některé firmy s majetkovou účastí státu, krajů a obcí. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také samospráv. Následně senátoři zamítli související novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tato předloha se ale vrací jako běžný zákon do sněmovny. Senátoři v doprovodném usnesení zároveň doporučili, aby návrhům změn ústavy o pravomocích NKÚ předcházela analýza, aby byly provázány se zákonem. Někteří senátoři poukazovali na to, že do obcí chodí různé kontroly již nyní. Často podle nich několik odlišných kontrol prověřuje totožnou záležitost. Kritici předlohy ale zároveň zdůrazňovali, že obecně proti prověrkám nic nemají. „Než udělat velkou chybu, je lepší ještě chvíli počkat,“ uvedl Miloš Vystrčil (ODS). Ústavní novela podle něho vyvolává plané naděje, a pokud by byla schválena, prostor pro korupci se neomezí.

AUTOPRŮMYSL

Volkswagen omezí výrobu vozů Passat

WOLFSBURG Německý koncern Volkswagen se kvůli slabé poptávce v Evropě rozhodl opět omezit výrobu vozů Passat v továrně v německém městě Emden. Mluvčí společnosti oznámila, že výroba továrny bude příští měsíc na tři dny přerušena. Jednodenní odstávka čeká závod také začátkem března. Zaměstnanci továrny dostali již v prosinci mimořádnou týdenní dovolenou. Za dalším snížením výroby podle firmy stojí nejisté podmínky na evropských trzích. Továrna v Emdenu zaměstnává kolem 8800 lidí a denně vyrobí zhruba 1200 automobilů, napsala agentura DPA.

INTERNETOVÉ OBCHODY

Obrat Slevomatu se blíží miliardě

PRAHA Největší tuzemský slevový server Slevomat zvýšil loni obrat o 73 procent na 758 milionů korun, tržby celé skupiny Slevomat Group dosáhly 2,35 miliardy korun, v roce 2011 to bylo 1,5 miliardy korun, uvedl zakladatel skupiny Tomáš Čupr. „Soustředili jsme se především na rozšiřování nabídky zboží. V roce 2011 byl obrat ve zboží 41 milionů korun, v loňském roce vzrostl prodej zboží více než pětinásobně na 227 milionů korun,“ uvedl Čupr. O 71 procent rostl obrat cestování.

Přílohy