Zrušení finančních úřadů? Poslední kapka

31.07.2015

Horácké noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Petr Chňoupek


TELČ, NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU – Od 1. ledna příštího roku má v republice zaniknout dvacet tři územních pracovišť finančních úřadů. Na Vysočině se to týká Náměště nad Oslavou, Telče a Pacova. Starostové těchto měst svolali na středeční dopoledne tiskovou konferenci do Telče. Zúčastnil se jí i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a také senátor Miloš Vystrčil.


Trojice starostů vydala společné prohlášení, ve kterém říká, že i nová vláda pokračuje v rozvratu služeb, poskytovaných občanům. „Namísto jednoduché administrativy a snadno dostupných úřadů jsou občané nuceni se zabývat stále větším množstvím předpisů a za úřady cestovat na stále větší vzdálenosti,“ píše se v prohlášení. Podle starostů je plánované rušení finančních úřadů už poslední kapkou a poukazují na utlumování služeb České pošty, plíživé rušení pracovišť katastrálních úřadů apod. „Máme toho již opravdu dost. Je nejvyšší čas, aby si stát uvědomil, že má sloužit svým občanům a nikoliv občané státu,“ stojí v závěru prohlášení.
„Je to směšné, hoši z Prahy zase něco vymysleli,“ konstatoval na adresu rušení finančních úřadů starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka, který přístup státu chápe jako devastaci postavení obcí III. stupně.
Pokračování na straně 2.

Zrušení finančních úřadů? Poslední kapka

Pokračování ze strany 1.
„Venkov se nám vylidňuje, mladí odcházejí, protože jim u nás chybí základní služby,“ odhalil druhou stranu problému starosta Pacova Lukáš Vlček. Podle jeho slov sice finanční správa ušetří nějaké peníze, ale náklady jen přesune na občany. „V Praze nikdo problémy malých měst a obcí nezná a znát nechce,“ doplnil pacovského starostu hejtman Jiří Běhounek, který stanovisko starostů plně podporuje. „Zruší se dvacet územních pracovišť finančních úřadů, na dalších se zruší pokladny. To znamená, že tam bude chodit méně lidí a za čas to bude argument pro rušení dalších finančních úřadů,“ nastínil starosta Telče Roman Fabeš. Miloš Vystrčil upozornil zástupce finanční správy na to, že žádný ministr nesmí samostatně dělat podobné kroky, vždy to musí schvalovat vláda. „Jsem moc zvědavý, jak se k tomu vláda postaví,“ ptal se spíše řečnicky. Nepřímo pak naznačil, že Babišovo ministerstvo financí si žije vlastním životem.
Do červena ovšem starosty, ale i hejtmana a senátora rozpálila zástupkyně tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Linda Paterová: „Na těchto úřadech nejsou žádní vedoucí a pracovníci se těžko koordinují,“ řekla. To doslova rozčílilo Vladimíra Měrku, který slečně zástupkyni připomněl, že to byla právě finanční správa, která před časem vedoucí na územních pracovištích odvolala. „Argument, že stát není schopen řídit své pracovníky, když vedoucí je v jiném městě, tak to mi přijde jako hodně směšný argument,“ dodal senátor Vystrčil. Paterová též prohlásila, že plánované zrušení finančních úřadů se občanů prakticky nedotkne. Podle jejich slov nebudou ani propuštěni zaměstnanci, ti mají pouze přejít na jiná pracoviště. V případě Náměště nad Oslavou se jedná o Třebíč.
V dusné atmosféře se pak Linda Paterová odmítla k dalším věcem vyjadřovat a dočkala se od Vladimíra Měrky označení jako nekompetentní osoba, která starosty pouze napadá.

Přílohy