Zrušme estébáckou EET, navrhují senátoři v čele s Valentou

30.11.2016

Novinky.cz | 11:34 | Strana: 0 | Autor: Jan Martinek, Právo


Pouhý den před ostrým startem elektronické evidence tržeb (EET) navrhla skupina senátorů pod vedením Ivo Valenty (Strana soukromníků ČR) celé opatření zrušit. Důvodem pro ně jsou zmatky ohledně EET, které na poslední chvíli vypukly uvnitř vládní koalice.

 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden navrhl, aby drobní živnostníci byli od EET osvobozeni. Lidovci s tím souhlasí, ČSSD je naopak proti.

 

„Události posledních týdnů nás vedou k tomu, že jsme iniciovali zákon o zrušení EET. Koalice neví, co s tím má dělat. Je EET, nebo není? V jaké je podobě? Má se zrušit pro některé skupiny, nebo ne?“ odůvodnil senátní iniciativu Valenta. Uvedl, že se mu nelíbí zákon o EET jako takový.

 

„Od začátku tvrdíme, že je to jen velká hloupost na šmírování lidí. Okolní státy, které to zavedly, s tím nyní mají neskonalé problémy,“ doplnil Valenta.

 

„Rozhodli jsme se na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu a zrušit něco, co podnikání nepomůže,“ přidal se senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. EET podle něj podnikatelské prostředí jen zhorší. „Nepoctiví podnikatelé najdou prostředky, jak to obejít, kdežto těm poctivým jen přibudou administrativní povinnosti,“ řekl Vystrčil. Nejhorší pro podnikatele je podle něj nejistota, kterou s sebou EET přináší.

 

Estébácké metody 

 

K iniciativě se přidali i senátoři za STAN. „Nejhorší je na tom to udavačství, co vznikne. Vadí mi estébácké metody v zákoně, nikdo z nás se nechce vracet před rok 1989,“ uvedl předseda senátního klubu STAN Jan Horník. EET totiž počítá s tím, že zákazníci budou moci na speciálním webu, zřízeném ministerstvem financí, nahlašovat prodejce, kteří nevydají účtenku.

 

Zákon by senátoři rádi projednali do konce roku. „Termín 14. prosince není úplně reálný, ale nevylučuji to,“ uvedl Vystrčil.

 

https://www.novinky.cz/domaci/422233-zrusme-estebackou-eet-navrhuji-senatori-v-cele-s-valentou.html

Přílohy