Zveřejňování smluv v registru asi Senát beze změn neschválí

20.10.2015

Zpravodajství ČTK | 20:04 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


 Praha 20. října (ČTK) - Zákon o zveřejňování smluv v jejich registru asi Senát beze změn neschválí. Senátoři chtějí od povinnosti osvobodit národní podniky, tedy hlavně Budějovický Budvar. Horní komoře to dnes doporučil její hospodářský výbor. Chce také zrušit automatickou neplatnost smlouvy, která by nebyla zveřejněna. Místo toho chce zavést finanční sankci za nezveřejnění ve výši čtvrtiny hodnoty zakázky. Minimální výše pokuty by měla být 10.000 korun, uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.


 Vkládání smluv do registru by měl kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do registru by se nemusely zanášet smlouvy, při jejichž plnění žádná ze smluvních stran nepoužije peníze z veřejných rozpočtů.

 Podobné úpravy řešil také senátní výbor pro veřejnou správu, který však své rozhodnutí odložil. Chce na návrh svého předsedy Miloše Vystrčila (ODS) před hlasováním zprávu Bezpečnostní informační služby k rizikům dopadů přijetí zákona na veřejný sektor. Chce také znát stanovisko ministerstev zemědělství a průmyslu k návrhům, podle nichž by pod zákon nespadaly Budvar a také třeba společnost Česká energetická přenosová soustava.

 Pro vynětí Budvaru se vyslovil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který je rovněž pro finanční sankci za nezveřejnění smlouvy namísto jejího zneplatnění. Poslanec Jan Farský (TOP 09) navrženou konstrukci hájil s tím, že v případě kontroly zveřejňování smluv by stát musel za tímto účelem vytvořit nový úřad s tisícovkou zaměstnanců.

 Proti zákonu se postavili senátoři Radko Martínek a Petr Gawlas (oba ČSSD), který navrhl zamítnutí normy. Podle Martínka je zákon neopravitelný, zvýší počet registrů a přinese další povinnost obcím.

 Navrhovaný zákon předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná. Povinnost se má vztahovat na smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty.

 Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a jejich firmy, v nichž mají většinový podíl. Zákon se nemá vztahovat ani na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ. Výjimku dostaly také Parlament, prezidentská kancelář, Ústavní soud, Nejvyšší kontrolní úřad a Kancelář veřejného ochránce práv.

 Nezisková organizace Otevřená společnost uvedla, že NKÚ, úřad ombudsmanky i Senát se zavázaly k dobrovolnému zveřejňování smluv, což za horní komoru potvrdila její tisková tajemnice.

Přílohy