Miloš Vystrčil kandiduje na místopředsedu ODS

06.01.2014

Zástupci místních sdružení z celého jihlavského okresu nominovali na svém sněmu senátora a bývalého hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila do nejužšího vedení ODS.


 „Výzvu delegátů, abych kandidoval, jsem přijal. ODS se nachází v těžké situaci a já věřím, že mohu a mám co nabídnout. Jen mluvit totiž nestačí,“ řekl ke své kandidatuře Miloš Vystrčil. V tajné volbě obdržel 40 hlasů ze 41 přítomných delegátů. Vůbec nejvíc ze všech navržených kandidátů. 

„Musíme se více otevřít svým podporovatelům a sympatizantům, ale i občanské společnosti. Musíme být schopni opět začít představovat náš program a hlavně jej důsledně hájit. Musíme se začít připravovat na komunální a senátní volby a více a lépe komunikovat se členskou základnou. Potřebujeme větší pokoru a optimismus,“ vypočítává Vystrčil, jakým směrem by se ODS měla ubírat.

Miloš Vystrčil je povoláním učitel. V letech 1998 až 2001 byl starostou Telče. Od roku 2000 pracoval na Kraji Vysočina, nejprve jako náměstek hejtmana a v dalším volebním období jako hejtman. Po krajských volbách v roce 2008 se vrátil k učení na Gymnáziu Otokara Březiny v Telči a poté na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, kde pracuje dodnes. V roce 2010 byl zvolen, jako vůbec první kandidát ODS v daném volebním obvodu, do Senátu, kde hájí zájmy voličů z Jihlavska, Třešťska, Telčska, Dačicka a Slavonicka. V krajských volbách v roce 2012 ho vysoký počet preferenčních hlasů vynesl do čela kandidátky a byl tak zvolen až z 12. místa do krajského zastupitelstva. 

„Jsem rád, že Miloš Vystrčil kandidaturu přijal. Má velké zkušenosti a jeho práce má výsledky. Například když končil, jako hejtman hospodařil kraj s více než miliardovým přebytkem. V Senátu se mu podařilo prosadit řetězení smluv na dobu určitou, což pomohlo velkému množství lidí a celkově zpružnilo trh práce v Česku. Věřím proto, že bude platným členem týmu, který na kongresu zvolíme,“ hodnotí Vystrčilovu kandidaturu předseda jihlavské oblasti ODS Zdeněk Geist.

Miloše Vystrčila podpořila přímo na oblastním sněmu i havlíčkobrodská poslankyně Jana Fischerová, která vyzdvihla Vystrčilovy osobní kvality. „Miloše Vystrčila znám řadu let. Je to osobnost, za kterou mluví výsledky. Dokáže spojovat lidi a motivovat je k velkým výkonům. Tedy přesně člověk, jakého ve svém nejužším vedení ODS potřebuje,“ říká Fischerová.

Dále oblastní sněm nominoval na předsedu ODS Petra Fialu a na 1. místopředsedu Jana Zahradila. Svým usnesením rovněž vyjádřil uznání Miroslavě Němcové za nasazení a výkon při volební kampani v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny.

Kongres občanských demokratů se sejde 17. a 18. ledna v Olomouci.

Přílohy