Návštěva dačických hasičů

01.08.2012

Nápad na moji návštěvu vznikl již asi před dvěma měsíci zhruba v polovině května při mé účasti na oslavách 130. výročí od založení Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Dačice.


Protože se o činnost hasičů dlouhodobě zajímám domluvili jsme se panem starostou SDH Dačice Jiřím Stýblem a náměstkem starosty  SDH Dačice Vlastislavem Švecem, že si na sebe ještě v létě uděláme více času a oni mě budou podrobněji informovat o fungování hasičů na Dačicku.

Vhodný termín k návštěvě vyšel na pondělí 9. července odpoledne. S potěšením píši, že pro mě byla zajímavá, jak návštěva dačické hasičské zbrojnice, tak následně blízkých Radlic.

Co se týká hasičské zbrojnice, zde jsem uvítal především možnost diskuse o materiálním a technickém zabezpečení a vůbec podmínkách fungování profesionálních a dobrovolných hasičů a jejich spolupráci mezi sebou i s městem.

Protože v současné době (červenec 2012) je v Senátu projednávána změna zákona o pojišťovnictví, jejímž jsem spolupředkladatelem, která by měla, pokud bude přijata, znamenat zásadní podporu financování hasičů ze strany pojišťoven, zajímal mě názor hasičů z terénu. Byl jsem rád, že jsem měl možnost promluvit i s ředitelem Územního odboru HZS Jindřichův Hradec Janem Všetečkou, který pochválil spolupráci s městem a panem starostou Vlastimilem Štěpánem.

Nebudu zastírat, že pro mě významným bodem návštěvy byla i prohlídka staré hasičské stříkačky z předminulého století tzv. koňky (byla tažena koňmi), která byla vyrobena ve firmě Josef Vystrčil a syn. Již podle jména je asi poznat, že firma, která svoji činnost ukončila znárodněním v roce 1948, kdysi patřila mým předkům. Firmou Josef Vystrčil a syn vyráběné stříkačky tzv. „vystrčilky“ se dosud spíše již jako muzejní exponáty vyskytují nejen na jihu Čech a Moravy, ale i například na severu současného Rakouska. Právě jednu z posledních firmou vyrobených stříkaček, již poháněnou dvoutaktním motorem, jsem měl potom možnost si prohlédnout v Radlicích (místní část Volfířova).

Pokud se nyní vrátím zpět do současnosti a k dačickým hasičům, tak jsme samozřejmě živě diskutovali o současném umístění SDH Dačice i jeho historii. Přiznávám, že se necítím být oprávněn k tomu, abych se jednoznačně vyjadřoval, jak, co a kdy se mělo stát. Pravdou je, že dobrovolní hasiči jsou nejstarším spolkem v Dačicích, který funguje bez přerušení své činnosti až do současnosti. Pravdou je i to, že se vznikem profesionálních hasičů se logicky role tzv. dobráků z hlediska jejich významu pro ochranu životů, majetku a zdraví lidí snížila. Pravdou ale je i to, že dobráci umí a dělají kromě hašení požárů i spoustu dalších užitečných věcí například i v oblasti společenského života města. Osobně mám pocit, že si to současné vedení města uvědomuje a že vůle SDH Dačice ze strany města podporovat existuje.

Sám za sebe budu potom s dačickými hasiči rád spolupracovat. Moc mě potěšil jejich slib, že se pokusí starou koňku rekonstruovat. Pokud se k tomu skutečně odhodlají a nejedná se vůbec o jednoduchou práci a lacinou záležitost, rádi je s bratrem podpoříme.

Miloš Vystrčil, senátor

Přílohy