Nebylo to včera, ale před rokem

25.10.2012

Při svých úvahách o katastrofálním výsledku ODS v právě proběhlých krajských a senátních volbách jsem se také začal trochu probírat minulostí. Podařilo se mi dohledat můj projev, který jsem přednesl před více než rokem na XXII. kongresu ODS. Až mě zamrazilo, jak jsem se trefil. Dovoluji si Vám tedy bez dalších komentářů předložit můj více než rok starý projev jako nabídku k případnému přečtení a možná i k zamyšlení.

Miloš Vystrčil: Projev na XXII. Kongresu ODS 22. října 2011, Praha

Vážený pane předsedo, vážená paní předsedající, dámy a pánové,

Jak vyhrát krajské volby? Jak uspět v krajských volbách? Jak to udělat? Co je nejdůležitější?

Protože se jedná o otázky aktuální a pro nás všechny důležité, dovolím si i já z pozice řekněme dlouholetého komunálního a krajského politika, bývalého starosty a hejtmana několik poznámek.

Především se domnívám, že pokud chceme vyhrát nebo alespoň významně uspět v krajských volbách, musíme si uvědomit o čem všem krajské volby jsou a budou.

  1. Krajské volby budou určitě o naší důvěryhodnosti na komunální a krajské úrovni a především potom o kvalitě a důvěryhodnosti našich kandidátů do krajských voleb.
  2. Krajské volby budou také o schopnosti ODS vést racionální, dobře organizovanou a především důvěryhodnou volební kampaň.
  3. Krajské volby budou rovněž zkouškou vzájemné loajality celostátních, krajských a komunálních politiků ODS, budou o soudržnosti celé ODS – tedy opět o naší vzájemné důvěře.
  4. A konečně krajské volby budou i o úrovni naší vládní politiky, o naší schopnosti realizovat reformy citlivě, transparentně a bez organizačních pochybení – tedy opět o důvěryhodnosti.

Mé zkušenosti z terénu jsou dnes bohužel jednoznačné. Velká skupina lidí nám politikům (napříč stranami) nevěří nebo alespoň v lepším případě neví, komu může věřit, a tím pádem samozřejmě ani neví koho má nebo může volit.

Logicky se tedy nabízí otázky:
- Jak to napravit?
- Co je zdrojem důvěryhodnosti? Jak ji dosáhnout?
- Existuje nějaký spolehlivý recept, jak získat důvěru, jak se stát důvěryhodným?

Vyčerpávajícím způsobem lze asi na tyto otázky odpovědět jen velmi obtížně, na druhé straně jsem přesvědčen, že existují zásady a postupy, které důvěryhodnost přinášejí nebo zvyšují. Co je tedy podle mého názoru pro nás před krajskými a nakonec i kterýmikoliv jinými volbami důležité?

  1. Důležité je mít čitelnou a úspěšnou historii, a to nejen politickou, ale především tu pracovní a občanskou.
  2. Důležité je umět přiznat chybu na jedné straně a na straně druhé se umět přihlásit k úspěchu. Chovat se čestně a mluvit pravdu.
  3. Důležité je mít dobrý program a mít odvahu a schopnost jej do nekonečna srozumitelně vysvětlovat a obhajovat.
  4. Důležité je mít schopnost si uvědomit, že v politice je nutné na svém úspěchu pracovat nejen uvnitř strany, ale především mimo ni – veřejně mezi lidmi, mezi voliči. Jednou ze základních vlastností kandidáta na politickou pozici musí být argumentační síla, sebevědomí, odvaha a nekonečná trpělivost prosazovat a obhajovat své názory a myšlenky.

    V souvislosti s tím si dovoluji důrazně upozornit, že ziskem volitelného místa na kandidátce je pouze relativním úspěchem, skutečným úspěchem je totiž úspěch u našich voličů a jejich respekt.

Vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

Testem důvěryhodnosti nebo chcete-li volební kampaní, prochází politik každý den. Platí to pro naši minulost, současnost i budoucnost.

Pokud tedy odmítneme v jakýchkoliv, tedy i krajských nebo senátních volbách akceptovat, že naši kandidáti musí být maximálně důvěryhodní, cestu k úspěchu si zásadním způsobem stěžujeme nebo úplně zavíráme.

Již dávno pro žádný kraj, město nebo senátní obvod totiž neplatí, že by tam za ODS vyhrála i „tenisová raketa“.

Pro nadcházejíc období, přeji nám členům ODS schopnost nastoupit cestu k obnově vlastní důvěryhodnosti. Máme to ve svých rukách. ODS to jsme totiž my sami, nikdo jiný to tedy za nás nemůže udělat a ani neudělá.

Mějte se pěkně a hodně síly!

Miloš Vystrčil
Senátor, místopředseda OS ODS Jihlava

Přílohy