Petr Nečas: ODS je připravena ke koaliční dohodě na rozpočtovém určení daní

06.12.2011

Občanští demokraté považují tento bod programového prohlášení vlády za prioritní. Rozumí starostům obcí a menších měst, že chtějí nápravu současného stavu, a jsou připraveni nalézt kvalitní řešení v souladu s koaliční smlouvou.


„Musím jednoznačně odmítnout obvinění, že v této věci nekonáme, nebo že dohodu blokujeme. Nepovažuji za rozumné vytloukat z tohoto věcného problému politický kapitál a vytvářet jakékoli nátlakové aktivity pod taktovkou TOP 09 a STAN. Jsme na jedné lodi a naším zájmem musí být dohoda, nikoli vyvolávání napětí,“ konstatoval předseda ODS Petr Nečas.

ODS před třemi týdny iniciovala koaliční jednání ve formátu K6. Doposud proběhlo třikrát. Do tohoto jednání šli občanští demokraté s jasným cílem: vypracovat takový návrh, který bude odpovídat koaliční smlouvě i různým názorům v koalici. Neexistuje pouze jedna možná varianta změny rozpočtového určení daní.

Předseda občanských demokratů považuje za falešná tvrzení, že údajné průtahy v projednávání změny rozpočtového určení daní má na svědomí ODS nebo předseda vlády. Je totiž skutečností, že ministerstvo financí poslalo vlastní návrh do meziresortního připomínkového řízení 26. července s termínem dodání stanovisek do 23. srpna. O zařazení na jednání vlády požádal ministr financí až 26. října, tedy po dvou měsících.

Taková prodleva by byla podle Nečase pochopitelná, pokud by Ministerstvo financí řešilo stovky připomínek. Ve skutečnosti však ministerstvo reagovalo na 81 připomínek. Z toho 50 připomínek neakceptovalo a rozpor u nich nadále trvá, a to například u připomínek některých resortů, podle nichž není jasné, jaké ministerské dotační tituly se mají zúžit nebo zrušit, aby bylo možné získat zdroje pro navýšení příjmů obcí. Namísto toho navrhuje Ministerstvo financí plošné krácení prostředků kapitol státního rozpočtu.

V této souvislosti Petr Nečas připomněl okolnosti vzniku tzv. J-křivky, která je trnem v oku části starostů i politiků TOP 09. „Tato křivka ale nespadla z nebe. V roce 2008 ji ve vládě prosadil ministr financí Miroslav Kalousek. Před čtyřmi lety si tak vytvořil terč, do kterého se dnes může efektně strefovat,“ konstatoval Nečas. J-křivka přitom popisuje stav, kdy nejnižší příjmy z rozpočtového určení daní mají obce a města mezi 1000 a 10 tisíci obyvateli.

Nečas dále zdůraznil, že ODS přistupuje k tématice rozpočtového určení daní odpovědně a její postoj je konzistentní. „To však nelze tvrdit o politicích TOP 09 a STAN, kteří před loňskými komunálními volbami tvrdili pravý opak toho, co říkají dnes,“ konstatoval předseda ODS. Vláda se bude zabývat návrhem rozpočtového určení daní už ve středu. ODS je připravena ke koaliční dohodě.

Předseda poslanců Zbyněk Stanjura představil pět návrhů, se kterými šla ODS do koaličního jednání. Občanští demokraté prosazují zvýšení objemu rozpočtového určení ze současných 116,8 na 130,7 miliard korun. To je o miliardu více, než navrhuje TOP 09 a STAN. Dále chtějí přednostně navýšit příjmy obcí mezi 500 a 20 tisíci obyvateli a příspěvek pro tři velká města - Brno, Ostravu a Plzeň – zmrazit na dnešní úrovni.

Praze navrhují ubrat finanční prostředky jako městu a přidat jako kraji. Sníží se tím poměr mezi jejími příjmy a příjmy nejmenších obcí a také odstraní anomálie, kdy má jako obec nejvyšší příjmy z RUD na jednoho obyvatele, ale jako kraj nejméně. Prosazují také zvýšení motivace obecních a městských zastupitelstev podporovat na území obce podnikání a zaměstnanost. Výsledkem těchto návrhů má být narovnání tzv. J-křivky z roku 2008.


Výroky představitelů TOP 09 a STAN k problematice rozpočtového určení daní na podzim 2010

 video s výroky představitelů TOP 09 a STAN

Před loňskými podzimními komunálními volbami se představitelé TOP 09 a STAN dušovali, že změna rozpočtového určení daní nesníží příjmy čtyř největších měst v České republice. V letošním roce však otočili o 180 stupňů, a naopak požadují Praze, Brnu, Ostravě a Plzni sebrat celkem 5 miliard Kč. To vyjadřují slova předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka z 5. září 2011: „Návrh z dílny ministra financí počítá s tím, že městům a obcím přidá více než 13,5 miliardy korun, zatímco čtyřem největším českým městům ubere pět miliard.“

Připomeňme si proto některé výroky nejznámějších politiků TOP 09 a STAN před loňskými komunálními volbami:

Petr Gazdík, Otázky Václava Moravce speciál, 14. 9. 2010
"My zásadně odmítáme to, z čeho jsme... býváme nařčeni, že teď, v době ekonomické krize, chceme brát Praze nebo těm čtyřem největším městům nějaké obrovské prostředky. To není pravda. Nikdy jsme nic takového netvrdili, ani to není v programu TOP 09. Tvrdíme, že příjmy Prahy, Brna, Ostravy a Plzně jsou v současné míře dostatečné a musí se zvětšit příjmová základna těch ostatních obcí a měst."

Petr Gazdík, Otázky Václava Moravce na ČT, 12. 10. 2010
"Ten poslední návrh zní, že Praha, Brno, Ostrava a Plzeň zůstanou na svém, jejich rozpočtové příjmy považujeme za dostatečné, a všechny ostatní obce a města a jejich rozpočty by měly být posíleny," řekl k návrhu RUD připravovaném ministerstvem financí.

Petr Gazdík, Interview ČT24  8. 11. 2010
"Rozpočtové určení daní není tématem pražské politiky. Rozpočtové určení daní je tématem celosvětové politiky. TOP 09 jasně deklarovala a já sám jako lídr starostů jsem několikrát deklaroval to, že Praze v současné ekonomické krizi by neměly být v rozpočtovém určení daní ubrány žádné prostředky."

Miroslav Kalousek, iDNES.cz, 6. 11. 2010
"Jakmile ho předložím, bude na něm muset být nepochybně koaliční shoda a nikdy jsem ani na vteřinu nepomýšlel na to, že by návrh mohl finančně poškozovat hlavní město státu," řekl Kalousek o připravovaném návrhu na úpravu rozpočtového určení daní.

Miroslav Kalousek, Hospodářské noviny, 26. 11. 2010
"Už teď můžu říct, že v konečném návrhu zákona rozhodně nebude Praha na svých příjmech poškozena," řekl o připravovaném návrhu na změnu RUD ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Hospodářským novinám.

František Laudát, ČRo Studio Česko, 15. 11. 2010
"Já musím potvrdit, v dobách, kdy vlastně se dohadovala spolupráce se starosty a podobně, že vždycky Mirek Kalousek říkal, že Praze na koeficient nemůže sáhnout, protože ta si ho jako jedna z mála měst zasluhuje."

František Laudát, Partie TV Prima, 22. 11. 2010
"Už možná čitatelé médií zaznamenali z novin tu přestřelku kolem rozpočtového určení daní, kde byla neuvěřitelná manipulace s tím, že my snad chceme Praze sebrat peníze, mluvím teď o TOP 09..."

Jan Farský, Moderní obec, 4. 11. 2010
"Často se uvádí, že to bude na úkor velkých měst. Tak to ale není. V oněch 376 dotačních programech se každoročně rozděluje asi 80 miliard korun. My bychom chtěli, aby se z této sumy určitá část, dejme tomu 20 miliard, přesunula přímo do rozpočtu obcí," reagoval na otázku redaktora, zda předložený návrh RUD znamená, že Praha a velká města by měly dostávat z daní méně a malé obce naopak víc.

Zdeněk Tůma, otevřený dopis Bohuslavu Svobodovi z ODS, 8. 11. 2010
"Jeho (Kalouskova) opakovaná jasná vyjádření, že nové rozpočtové určení daní nepovede k poklesu příjmů pro Prahu, byste laskavě mohl již vzít na vědomí."

Zdeněk Tůma, Právo, 30. 10. 2010
„To říkali jen v předvolební kampani, až se na to lépe podívají, uvidí, že to tak není. Ten zákon ještě není diskutován a podle mého se to Prahy nijak citelně nedotkne, protože Praha je zároveň obec i kraj a její určité zvýhodnění jako hlavního města nezanikne,“ řekl na dotaz redaktora, že chystaná změna RUD se podle občanských demokratů významně dotkne rozpočtu Prahy.

V příloze zároveň naleznete Argumentář ODS k rozpočtovému určení daní.

Přílohy